Prvi korak ka nuklearki: Počinje izrada studije o primeni nuklearne energije u Srbiji

Preliminarna tehnička studija koja razmatra mirnodopsku primenu nuklearne energije u Srbiji biće izrađena u narednih nekoliko meseci.
Prvi korak ka nuklearki: Počinje izrada studije o primeni nuklearne energije u Srbiji
Foto: Pixabay
Kako piše Nova ekonomija, Ministarstvo rudarstva i energetike danas je objavilo tender za izradu ove studije koja će, kako se procenjuje, koštati oko 14,2 miliona dinara.
 
Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, dobavljač koji bude izabran u postupku nabavke ove studije bi trebalo da izvrši tražene zadatke za 12 nedelja.
Kako se navodi u projektnom zadatku, konsultant, između ostalog, treba da sprovede studiju o različitim dostupnim tipovima nuklearne tehnologije na tržištu i pridruženim kompanijama koje razvijaju ove tehnologije, broju postrojenja u svetu (izgrađenim, u izgradnji, najavljenim, planiranim), istorijske i ciljane troškove po jedinici, detaljan opis i robusnost lanca snabdevanja, orijentacionu procenu potencijalnih partnera na projektu mimo dobavljača tehnologije (uključujući potencijalne izvođače radova, EPC firme, operatere nuklearnih postrojenja i druge partnere neophodne za uspešno izvršenje projekta) kao i okvirnu procenu prednosti, nedostataka i rizika.
Konsultant takođe treba da identifikuje do osam konvencionalnih i tehnologija malih modularnih reaktora (SMR) za koje se smatra da su podudarne sa potrebama Srbije za novom nuklearnom generacijom.
 
Pored trenutnog stanja na tržištu nuklearnih tehnologija, konsultant će obezbediti preporučeni pristup za procenu i izbor tehnologije.
 
Takođe, potrebno je sprovesti procenu uticaja integracije nuklearnih postrojenja na elektroenergetski sistem
 
"U uslovima rastućih potreba za energijom predviđenim u narednim decenijama, podržanim ubrzanom elektrifikacijom privrede, uz povećanje udela obnovljivih izvora energije na mreži i smanjenjem proizvodnje iz uglja, nuklearnu energiju potrebno je razmotriti kao ravnopravnu opciju koja može doprineti stabilnom snabdevanju niskougljeničnom električnom energijom, pored hidroenergije i gasa koji se smatraju tranzicionim gorivima", navodi Ministarstvo.
 
Ministarstvo navodi da je pre donošenja odluke o pokretanju nuklearnog programa, potrebno izvršiti detaljnu uporednu analizu dostupnih tehnologija na tržištu, koja će obuhvatiti kako konvencionalne nuklearne elektrane III+ generacije, tako i naprednije tehnologije, kao što su mali modularni reaktori (SMR), sa ciljem da se izabere najbolja dostupna tehnologija prilagođena jedinstvenim potrebama naše zemlje.
Podsetimo, Vlada Srbije je u aprilu sa Francuskom elektroprivredom (EDF) potpisala Memorandum o razumevanju, kojim se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearne energije u Srbiji.
 
U Srbiji je izgradnja nukelarnih elektrana zabranjena još od 1989. godine.
  • Радмила

    26.06.2024 00:38
    А тек летећи такси и из њега машу, потписници споразума.
    Нисмо ваљда луди да дозволимо то.
    Многе ствари треба поставити и рећи не, јер нас ускоро неће бити или ћемо на тлу Срз као народ бити мањина.
    Само коментаришемо, а ништа не предузима о, имамо право на нормални и здрав живот, зато треба бити и спреман на неке нове акције.
  • Sala

    22.06.2024 08:50
    Za 12 nedelja da se uradi studija je smesno. Nijedna ozbiljna firma se toga ne bi prihvatila. To iziskuje ljude koji vec imaju iskustva u tom domenu. Ne teoreticare sns akademije sa referencom partijske podobnosti.
    U cenu tj isplativost nuklearke kao ulazi i skladistenje otpadnog materijala kao i demontaza nuklearke posle expotacije.te stavke nisu navedene.
    To je kod nas izgleda zanemarljiva stavka. Otpad ce se " negde" skloniti ili zakopati a nuklearka ce ostati kao veciti spomenik oskaru velikom.
    Za dobro svih nas se nadam da se to nece ostvariti pod ovim rezimom.
  • /

    21.06.2024 11:03
    /
    e pa to je cena kredita za bahacenje, dolazak u vojvodinu medju 'madjare i nemce'...
    nista od komfora koji imate nije vam stigao zasluzeno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.