Zbog ekstremnih vrućina prinosi pod znakom pitanja: Poljoprivrednici zabrinuto gledaju u nebo

Dugotrajni period sa ekstremno visokim temperaturama negativno utiče na sve biljne kulture i u ovom trenutku je veoma nezahvalno davati bilo kakve prognoze o prinosima ili štetama na usevima.
Zbog ekstremnih vrućina prinosi pod znakom pitanja: Poljoprivrednici zabrinuto gledaju u nebo
Foto: 021.rs (arhiva)
To je rekao agro stručnjak Milan Prostran.
 
"Imajući u vidu uticaj ovog toplotnog talasa, koji će nažalost trajati još desetak dana, odnosno 20 dana u kontinuitetu, ne smem ništa da prognoziram. Šta će biti do septembra sa proizvodnjom kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe niko ne može pouzdano da kaže", kazao je Prostran.
Dodao je da bi sve što se kaže "bilo pod znakom pitanja".
 
"Pod tim kulturama je dva miliona hektara. Uložene su ogromne pare i potpuno je razumljivo što seljaci sa zabrinutošću gledaju u nebo. Sreća je da je žetva pšenice ove godine počela gotovo mesec dana ranije i što je već završena", naveo je Prostran.
On je napomeno da je završena i žetva raži, ječma, ovsa i pivskog ovsa, a skinuta je i uljana repica, ali je i dalje otvoreno pitanje prinosa kultura koje su još na njivama.
 
"Otvoreno je, naravno, i pitanje šta će biti sa rodom kasnog voća – sa jabukom, kruškom i šljivom, kojima takođe ove ekstremno visoke temperature škode", rekao je Prostran.
  • bob

    15.07.2024 21:44
    MISLIM
    Sve ce to Expo da pozlati. Treba samo gledati pink i sve ce biti u najboljem redu.
  • CrniBranislav

    15.07.2024 14:09
    Pa dokle više
    seljaci gledaju u nebo? Gospodo seljaci, vreme je da počnete da zalivate.... Pa moj deda je još pre 30 godina papriku navodnjavao "Tomos" motornom pumpom, iz iskopanog bunara usred njive!
  • Sabahudin

    15.07.2024 12:17
    Omerović
    Eh kad bi samo postojao sistem kanala Dunav-Tisa-Dunav. Postoji još od vremena Marije Terezije. Ja se izvinjajem jer nijesam odavle...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija