Još nema dogovora poljoprivrednika sa Vladom: Poslat odgovor na predložene mere

Poljoprivrednici koji su bili na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije održanom 26. jula navode da ponuđeni sporazum nije obuhvatao veći broj postavljenih zahteva.
Još nema dogovora poljoprivrednika sa Vladom: Poslat odgovor na predložene mere
Foto: 021.rs
Kako Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije navode u saopštenju, zbog dešavanja na sastanku Vladi je poslat odgovor u kom se ponovo ističu uslovi.
 
Kao glavno traže da se jasno odrede rokovi za izmene i dopune zakona koji obuhvataju ukidanje odluke o povraćaju 50 dinara po litru sipanog goriva i implementaciji odluke po kojoj poljoprivrednici imaju pravo točenja goriva na svim pumpama bez ograničenja, osim onih po broju hektara navedenih u eAgraru, bez uračunatog punog iznosa akcize.
"Tražimo ukidanje dosadašnjeg modela penzionog i zdravstvenog osiguranja poljoprivrednika i iznalaženje novog modela prilagođenog stvarnim potrebama", ističu oni.
 
Poljoprivrednici traže i povećanje osnovnog podsticaja direktno po hektaru na 18.000 dinara upisanih površina i dodatnih 17.000 koje bi obuhvatilo sav ostali repromaterijal neophodan za kvalitetnu setvu, odnosno seme, veštačko đubrivo, zaštitna sredstva.
"Smatramo da bi se na taj način zaustavio ili bar usporio nekontrolisani rast cena semena, u ovom trenutku oko 30 odsto veće u odnosu na prošlu sezonu, samo na najavu Vlade RS o mogućnosti subvencionisanja sertifikovanog semena. Ovakva mera bi u velikoj meri pomogla i borbu protiv fiktivnih gazdinstava", ističu oni.
 
Ujedinjena udruženja traže da se izvrši upis površina po drugom osnovu, ali ne samo tamo gde postoje nerazrešeni imovinsko-pravni odnosi, nego na sve one parcele gde poljoprivrednici pod punom i krivičnom materijalnom odgovornošću garantuju za istinitost navedenih podataka. Ističu da bi ovakva mera takođe pomogla i gašenju fiktivnih gazdinstava.
 
Traže da se objavi javni poziv za subvenciju od 100.000 dinara po junici.
 
"Tražimo da skladišnica u formi robnog zapisa bude dostupna svakom poljoprivredniku koji višak svojih proizvoda prodaje na tržištu. Takođe tražimo i razbijanje monopolskog ponašanja u svim sektorima poljoprivrede, prerade i trgovine u Srbiji, a u okviru teme uređenja tržišta i zaštite poljoprivrednika i krajnjih potrošača", ističu oni.
 
Kako navode, očekuju da se Radna grupa za uređenje tržišta i robnu berzu sastane u što hitnijem roku u istom obliku kao i za vreme trajanja prethodnog mandata Vlada RS, "pošto je takav model saradnje dao obećavajuće rezultate". 
 
"Tu se konkretno misli na udruženja koja su i inicirala ovakav oblik saradnje, a to su potpisnici sporazuma iz Kisača", ističu oni.
 
Dodatno, traže da količine uvezenog mleka nikako ne smeju biti u većoj količini od istih prošle godine.
Ističu i da traže da se uputi poziv javnim preduzećima "Srbijavode" i "Vode Vojvodine" sa usklade svoje poslovanje sa najnovijim izmenama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara od 2023. godine.
 
"Tražimo da se poljoprivrednicima omogući osiguranje od elementarne nepogode suše, kao i da se kroz investiciona ulaganja i davanja ostvare povoljniji uslovi za zasnivanje sistema za navodnjavanje. Tražimo da se gorivo utrošeno na površinama datim po pravu prečeg po osnovu stočarstva takođe tretira kao i sve ostalo gorivo registrovano u e-Agraru", ističu iz Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika.
 
Dodatno ističu i da su potrebni jasni podaci o tome koliko je hektara registrovano u e-Agraru, koji je broj grla goveda, svinja, koza i ovaca. Pitaju i koliko je subvencija isplaćeno po grlu po kategorijama, kao i koliko premije za mleko. Ističu da je bitno znati i koliko je mleka i mesa uvezeno u poslednje dve godine i koliko je litara mleka je odobreno kvartal.
 
"Smatramo da je neophodno što hitnije rešavati regionalne razlike posebno problematiku malih gazdinstava koja i jesu ugrožena a koja su stub za opstanak sela u Srbiji", ističu iz Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Srbije.
 
Druga grupa udruženja potpisala je 22. jula Sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede i tražila je ispunjenje sličnih zahteva, a to su Udruženje  "Stig"- Požarevac, Udruženje poljoprivrednika "Severni Banat - Kikinda", Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja, Udruženje "Složni Pidikanci" i Udruženje poljoprivrednika "Brestovački ratari".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.