Ministarka tvrdi: Ekspo neće promeniti samo Srbiju, već i čitav region

Ministarka nauke Jelena Begović kaže da Ekspo 2027 neće promeniti samo Surčin, Beograd, već i čitavu Srbiju, a možda i ceo region Zapadnog Balkana.
Otvarajući izložbu povodom 1.000 dana do Ekspo na Sava promenadi, na kojoj je prikazano 140 godina dugo učešće Srbije na prethodnim Ekspo manifestacijama, Begović je rekla da su brojna učešća Srbije na Međunarodnim izložbama i sva iskustva i znanja koje smo stekli kao učesnici Ekspo za poslednjih 140 godina, naša velika komparativna prednost u organizaciji Ekspo Beograd 2027.
 
"Doveli smo Ekspo na Balkan. Kao neko ko se borio da Ekspo dođe u Beograd, moram da kažem da mi je velika čast i zadovoljstvo da danas budem sa vama ovde kada obeležavamo 1.000 dana do Specijalizovane izložbe Ekspo 2027 Beograd! Rekla sam tada da je iza ćoška, a sada možemo da stvarno krenemo sa odbrojavanjem", poručila je ministarka.
Ona je istakla da je Ekspo jeste naša ogromna razvojna šansa.
 
"Prilika da nas čitav svet stavi u red atraktivnih zemalja, bogate pametnim, inovativnim, gostoprimljivim ljudima, zemlja bogata prirodnim lepotama ali i istorijom i kulturnim nasleđem. I to će biti Srbija zemlja inovacija zemlja muzike sporta i tehnologije", poručila je Begović.
Kako je naglasila ideja Ekspo se uvek vrti oko novih inovacija i novih tehnologija od prvog predstavljanja telefona, prvog koncepta mobilne mreže, prvog računara, prvi hibridni automobil.
 
"Sve su to tehnologije koje su promenile svet, ali i tehnologije koje su povezale čovečanstvo", navela je Begović.
 
Kako je rekla, očekuje se dolazak 120 zemalja i veliki broj međunarodnih organizacija.
 
"Očekuje se četiri miliona posetilaca. To govori da ćemo imati veliki broj ambasadora kada se vrate u svoje zemlje, imaćemo svet na dlanu", poručila je Begović.
 
Direktor preduzeća Ekspo 2027 Dušan Borovčanin ocenio je da će Ekspo biti najveći događaj, koji je Srbija u istoriji mogla da organizuje, a koji će organizovati od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.
 
On je podsetio da su pre 140 godina naši preci uložili dosta napora da Srbiju predstave čitavom svetu i stave rame uz rame uz druge nacije.
 
"Pre 140 godina, kada je Srbija prvi put učestovala u Belgiji, samo još 12 zemalja, uz Kraljevinu Srbiju, tada je učestovalo. To je sasvim sigurno jedno od velikih nasleđa koje mi nosimo" , konstatovati je Borovčanin.
 
On je rekao da s nestrpljenjem očekuju dolazak predstavnika Međunarodnog biroa za izložbe koji će u oktobru ili novembru je doneti zastavu specijalizovanog Ekspo u Beograd.
Koliko to košta?
 
Koliko košta EXPO 2027, a koliko najavljeni program ulaganja "Skok u budućnost"? Od milijardu do 18 milijardi evra raspon je vrednosti investicija koje su se pominjale u vezi sa troškom za EXPO 2027.
 
O kojim je tačno investicijama reč (precizan spisak) i koliko će, konkretno, svaka od njih da košta i kako, kada, odakle i koliko ćemo za njih davati i dalje - nije poznato.
 
Preciznog, javno dostupnog odgovora na pitanje koje sve investicije ulaze u pomenuti trošak od 17,8 milijardi evra i dalje nema – nema ga ni u Fiskalnoj strategiji, ne zna ga ni Fiskalni savet, dok je MMF upravo objavio, bar za sada – "najdetaljiniji" prikaz investicija – postoje ukupno 323 projekta u vrednosti od 17,803 milijarde evra.
 
Sastoji se od pet stavki: EXPO 2027, infrastruktura, industrijalizacija, modernizacija i "integralni razvoj i turizam".
 
Ova podela navodi se i u Fiskalnoj strategiji, ali osim nekoliko investicija u okviru EXPO 2027 – ne precizira ništa.
  • Petar

    19.08.2024 02:01
    Ma promenice celu vasionu.
  • Мики

    18.08.2024 23:21
    Лепо увести могућност гласања преко е-управе са сертификатом, за људе који то желе, тако да нема преваре ни са једне ни са друге стране. Све чисто и јасно.
  • gradjaninX

    18.08.2024 21:43
    Ovo znaci ili da ceo region pere pare kroz ovaj expo, ili da Ministarka, po partiskoj duznosti, pravda pranje para clanova SNS-a.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.