Kako je EPS uspeo za 19 dana da "pojede" svu dobit stvorenu ove godine?

Rast cena nafte i gasa na tržištima utiče i na domaće cene, iako ne uvek direktno.
Kako je EPS uspeo za 19 dana da "pojede" svu dobit stvorenu ove godine?
Foto: 021.rs
Kako piše Nova ekonomija, nafta recimo učestvuje u izradi mnogih predmeta koje svakodnevno koristimo, ali i uvozimo, od plastičnih flašica do automobilskih guma. Na drugoj strani, gas utiče na cene električne energije na evropskom tržištu. 
 
Poskupljenja ovih energenata do kojih je došlo prošle nedelje i ranije ovog leta zato se odražavaju i na Srbiju.
Tako EPS zbog toga što mora da uvozi velike količine struje, budući da ponovo ima probleme sa sopstvenom proizvodnjom, za tu energiju ponovo plaća visoke cene, koje su po analizama stručnjaka, izbrisale sav profit koji je u prethodnom delu godine uspeo da stvori.
 
Cena nafte je rasla prošle nedelje zbog moguće eskalacije rata na Bliskom istoku i dobrih ekonomskih podataka iz Sjedinjenih Američkih Država, ali su se cene smirile na kraju nedelje zbog smanjene potražnje iz Kine, te su završile burnu sedmicu na 79,68 dolara po barelu za fjučerse za tip brent, što predstavlja pad od 1,36 dolara ili 1,7 odsto u odnosu na nedelju pre. 
Trgovci naftom i dalje strahuju od eskalacije sukoba na Bliskom istoku, što bi dovelo do otežanog snabdevanja, a samim tim i viših cena.
 
"Makroekonomski faktori ne moraju uvek biti u direktnoj korelaciji sa promenama cena pojedinačnih roba. Iako snažna ekonomska aktivnost u SAD, podržana jakim tržištem rada i niskom nezaposlenošću, može voditi rastu cena nafte, to takođe može rezultirati održavanjem kamatnih stopa na višim nivoima duže vreme, što bi moglo usporiti privredni rast u budućnosti", kaže Danilo Pavićević, finansijski analitičar iz Momentum Securities.
 
Prema njegovim rečima, jasno je da svaka promena cena ovih roba (i nafte i gasa) na globalnom nivou može negativno uticati na naše tržište. 
 
Cena nafte, kao veoma volatilne robe, teško može biti pod dugoročnom kontrolom države, osim u pogledu onih komponenti koje država može direktno da utiče, kao što su porezi i akcize, kaže Pavićević.
 
Gas utiče na struju
 
Stvari stoje malo drugačije sa gasom. Pošto imamo ugovor sa Rusijom i gas skladištimo jednim delom kod Mađarske, cena gasa na evropskom tržištu koja raste ovih dana zbog napada u Kurskoj oblasti, ne bi trebalo da utiče preterano na Srbiju. Zbog ovih kretanja na frontu u Ukrajini, u petak je gas na referentnom holandskom TTF tržištu porastao za 0,55 evra na 38,55 evra po megavatsatu (MWh).
 
Ali ukoliko uvozite struju u tim periodima, cena struje direktno je povezana sa cenom gasa, jer da biste proizvodili struju evropska postrojenja se oslanjaju na gas, pa samim tim ako raste cena gasa, raste i cena električne energije, te je i uvoz skuplji. 
 
I tu opet dolazimo do priče o Elektroprivredi Srbije koja ponovo uvozi struju poslednjih meseci, a prema rečima Miloša Zdravkovića, energetičara, cene gasa rastu obično do novembra.
 
"Postoje tipični periodi i predvidivo je kako idu cene na evropskom tržištu. Najniža cena gasa je krajem februara, početkom marta. I onda počinje sa malim oscilacijama polako da raste i ta cena je najveća negde oko polovine novembra. Naravno ono što se dešava u Ukrajini je psihološki uticalo na cene. Mi smo malo u povoljnijem položaju i na nas neće uticati u toj meri osim onoga što treba da dokupimo. Ali će cena gasa u velikoj meri uticati na trgovinu struje na evropskom tržištu, a mi uvozimo struju još od juna meseca", objašnjava Zdravković.
 
EPS pojeo dobit
 
Razlog zbog kog je Srbija morala da se zaduži kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pre dve godine je bio kolaps energetskog sistema zemlje i državnog preduzeća EPS koji nije mogao da proizvede dovoljne količine električne energije, te je država bila primorana da kupuje energente u trenutku najviših cena na tržištu ikada zabeleženih, zbog rata u Ukrajini. 
 
Tako nas i prema poslednjoj reviziji ovog aranžmana nova cena struje očekuje od 1. novembra, a novi obračun cene gasa je trebalo da stupi na snagu 1. avgusta. 
 
Poslednjeg dana jula Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, rekao je da se za građane cena gasa neće menjati, a da će se "cene za privredu kretati oko sadašnje cene".
 
"EPS je praktično uvozom pojeo svu dobit koju su imali u prvih šest meseci ove godine, jer su samo za prvih 19 dana jula uvezli 45 miliona evra vredne struje, tako da je EPS već u ovogodišnjem minusu. MMF ne može da obaveže našu Vladu, oni prosto gledaju gde može da se uveća prihod. A da li će država da poveća cene ili EPS, to ne znamo, ali će kupovati struju po višim cenama, jer su radili remonte kad im vreme nije, a otkopavanja uglja nema, a skladištite samo vodu u akumulacijama", kaže Zdravković.
Prema njegovom mišljenju, rešenje će verovatno biti povećanje cena električne energije za korisnike, ali i dodatni krediti za EPS, "jer treba i EPS da preživi, a i građani i privreda da prežive".
 
Sva je prilika da će i ovog puta teret cena koje se prelivaju i na naše tržište snositi i korisnici jednim delom, jer su i MMF i Vlada Srbije ocenili da će trebati ipak više vremena nego što je originalno planirano da se EPS reformiše. Kašnjenja uvek plaćaju građani.
 
"Država može reagovati na preporuke MMF-a i najave o rastu cena nafte kroz niz mera. Jedna od mogućnosti je privremeno smanjenje akciza i poreza na gorivo, čime bi se delimično neutralizovao efekat rasta cena na domaće potrošače. Takođe, država može subvencionisati određene sektore koji su najviše pogođeni rastom cena energenata, kao i podsticati energetsku efikasnost i alternativne izvore energije kako bi smanjila zavisnost od fosilnih goriva. S obzirom na to da su cene goriva u Srbiji već među najvišima u regionu, ove mere bi mogle pomoći u ublažavanju dodatnih pritisaka na potrošače i privredu", kaže Pavićević.

Teme

EPS
  • zovite pravim imenom

    21.08.2024 16:04
    @Braća pa sto upropastiste od kada je EPS a ne Elektrovojvodina?
  • krajiška vila

    21.08.2024 14:10
    @Mi treba da imamo
    Prijatelju,
    da - ti, koji si na "Naučnom institutu" koji je "sublimat znanja" itd.

    Sme li se znati da li među tim silnim novim usavršavanjima ima i nešto malo pravopisa?

    Zamisli, to rade baš ti prosvetari "koji uvek generacijama jedno isto predaju" :).
  • Braća

    21.08.2024 11:53
    @ Zovite pravim imenom
    Zahvaljujući toj braći preko Dunava si i u vreme bombardovanja imao struju i nemaš pojma da je gađana elektrana ni koliko brzo su otklonjene posledice toga.
    Ali, to je bilo onda, pre Miće i Dubravke i "stručnjaka" sa kupljenim diplomama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.