Radnici Kolubare: Rok za ispunjenje zahteva 1. septembar, a onda radikalne mere

Radnici Kolubare postavili su rok do 1. septembra da se ispune njihovi zahtevi, a u suprotnom najavljuju radikalne mere.
Radnici Kolubare: Rok za ispunjenje zahteva 1. septembar, a onda radikalne mere
Foto: Pixabay
Protest radnika Kolubare u Lazarevcu organizovan je na Dana rudara, a zbog neispunjenih zahteva koji su upućeni Ministarstvu rudarstva i energetike, direktoru i Sindikatu Elektroprivrede Srbije (EPS), piše N1
 
Ranije je najavljeno da će jedan deo protesta biti posvećen i litijumu, a radnici Kolubare poručili da su "ljuti jer država otvara privatne rudnike, a zatvara državne".
Protest u Lazarevcu je organizovalo radno telo "Jedinstvo Kolubar"a, a Goran Perišić ispred ovog tela navodi da je razlog protesta delimično ispenjenje zahteva, kojih ima tri.
 
"Ispunjeno je potpisivanje kolektivnog ugovora. Nisu odblokirani ostali računi solidarne i uzajamne pomoći, što je apsurd da se nalazi u njihovim rukama, jer to su naše ušteđevine. Nije ispunjen zahtev da raspišu sindikalne izbore, koji su i uslov za odblokiranje računa. Imamo dve frakcije sindikata i taj kolektivni ugovor poslodavac je potpisao sa dve frakcije sindikata, što ne znamo da li je po zakonu sprovedeno", rekao je on za N1.
Kako Perišić navodi, ako ostane dualni sindikat, nema mogućnosti da se oblokira račun, a da državnom sindikatu odgovara podela jer "je cilj da budu podeljeni radnici, jer kad bi bilo jedinstva, ne bi mogli sve da podvlače. Kolektivni ugovor 100 odsto nije ni bio u planu da se potpiše, potpisan je pod pritiskom".
 
Sagovornik N1 kaže da daju rok da se do 1. septembra raspišu izbori i da se odblokiraju računi. 
 
"Ako se ne bude odblokiralo, krenućemo u radikalne mere", poručio je Perišić.
Najavljivano je i da će jedan deo protesta biti posvećen litijumu na kome je Ljilja Bralović ispred SEOS trebalo bi da se obrati. 
 
Radnici Kolubare poručuju, kako se navodi, da su ljuti jer država otvara privatne rudnike, a zatvara državne.
  • BV

    06.08.2024 22:37
    5
    ... a gde je septembar, tu je i Oktobar!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija