Novosadsko udruženje: Građani izgubili poverenje u EPS, nailaze na zid birokratskih procedura

Udruženje za zaštitu potrošača "Prosperitet" iz Novog Sada saopštilo je da su brojni građani izgubili poverenje u Elektroprivredu Srbije i njene partnere.
Novosadsko udruženje: Građani izgubili poverenje u EPS, nailaze na zid birokratskih procedura
Foto: 021.rs
"Mnogi potrošači izražavaju nezadovoljstvo i sumnju u tačnost očitavanja potrošnje električne energije od strane EPS-a i njihovih partnera. Česti su slučajevi kada obračuni ne odražavaju stvarno stanje što dovodi do problema u plaćanju računa", ističe se u saopštenju.
 
Kao primer navode jun 2024. godine, kada su potrošači prijavljivali očitano stanje potrošnje putem mejla, ali su dobili račune sa potrošnjom od 0 kWh.
 
"Umesto korektnog obračuna i stvarnog zaduživanja prema prijavljenom stanju potrošnje, energetski subjekat vrši pogrešan obračun", naglašava "Prosperitet". 
"Prosperitet" navodi da su potrošači suočeni sa nizom problema, uključujući sa netačnim očitavanjem, nepravilnim rokovima plaćanja i neadekvatnom komunikacijom, jer "EPS često koristi termin 'prigovor' umesto 'reklamacija' čime izbegava zakonsku obavezu da odgovori u roku od osam dana". Ovo udruženje dodaje i da je komunikacija sa korisničkim centrom otežana, jer su linije često zauzete.
 
"Prosperitet" navodi da je najčešći odgovor EPS-a na žalbe građana da trenutno ne raspolažu podacima na osnovu kojih bi mogli da prihvate prigovor, pa iz tog razloga isti odbijaju.
 
"U slučajevima obustave isporuke električne energije, EPS i dalje naplaćuje troškove obračunske snage i garantovanog snabdevača, što je protivno pravilima, osim ako potrošač nije tražio obustavu na period između jedne i dve godine", ističe "Proseperitet".
Ovo udruženje piše da su potrošači pokušali da reše probleme reklamacijom, ali su naišli na "zid birokratskih procedura". 
 
"EPS odbija reklamacije bez adekvatnog pregleda i odgovornosti, pozivajući se na nepostojeće vansudske procedure koje se retko završavaju u korist potrošača. Promena sistema elektronske pošte u EPS-u dodatno je zakomplikovala proces prijave stanja potrošnje. Potrošači nisu obavešteni o promenama, što je dovelo do situacija gde prijave nisu ni stigle na ispravnu adresu, rezultirajući računima sa 0 kWh", objašnjava se.
"Prosperitet" navodi da potrošači zahtevaju veću transparentnost i odgovornost od EPS-a.
 
"Potrebno je da se uvedu precizni i fer sistemi očitavanja, kao i efikasna komunikacija kako bi se izbegle nepravedne situacije i očuvalo poverenje korisnika", zaključuje ovo udruženje za zaštitu potrošača. 
  • Maki

    10.08.2024 08:40
    Problem nije u samom eps-u koliko u ods-u, koji angazuje radnike firme "montop" za ocitavanje brojila. Bahati, nepismeni, niko im nista ne moze. Drugo, softveri koji su uvaljeni ods-u ne vrse posao kako treba, a menadzment ods-a ih stiti.
  • Дука Нс

    09.08.2024 14:50
    Циркус епс
    Ја сам епс,у слсо више пута стварно стање док они верују пописивачима који су једном уписали више од стварног стања и сада се то врти ко воденица без да стане меило е сам ом слаоа тамо ко да седе оловке и фломастери ништа се не дешава такорећи циркус живи
  • Floyd011

    09.08.2024 13:19
    Poverenje
    Voleo bih da upoznam te koji su imali, ili još uvek imaju, poverenje u EPS ili bilo koju državnu firmu ili instituciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti