Žarković (EPS): Srbiji ne prete nestašice struje

Srbiji ne prete nestašice struje, a Elektroprivreda (EPS) ima dovoljno svoje proizvodnje električne energije i u sadejstvu sa uvozom podmiruje sve potrebe tržišta.
Žarković (EPS): Srbiji ne prete nestašice struje
Foto: Pixabay
Ovo je izjavio pomoćnik direktora Elektroprivrede Srbije za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljom David Žarković.
On je za specijalizovani portal Energija Balkana rekao da se remonti proizvodnih kapaciteta u EPS privode kraju.
 
"Jedna reverzibila je već ušla u pogon, a termokapaciteti, koji su bili u kapitalnim remontima i revitalizaciji se vraćaju u pogon, tako da u EPS ne očekuju probleme u proizvodnji električne energije u narednom periodu, pa ni u predstojećoj zimskoj sezoni", rekao je on.
Termoelektrana Kostolac B3 je počela sa probnim radom, a od oktobra će taj proizvodni kapacitet od 350 megavata biti na mreži u kontinualnom radu.
 
"To umnogome relaksira situaciju i obezbediće sigurnije snabdevanje električnom energijom tokom predstojeće zime. Sve što sada radimo usmereno je na to da se poveća proizvodnja i obezbedi siguran rad proizvodnih kapaciteta. Čuvamo ugalj na deponijama, akumulacije su premašile planirane količine. U njima je uskladišteno više od 550 gigavata električne energije. Imamo više od 1,5 miliona tona uglja na deponijama, tako da ćemo već u septembru imati uskladišteno više od dva milina tona uglja", rekao je Žarković.
 
On je napomenuo da uvoz uglja nije finansijski nepovoljan po EPS "jer je cena električne energije proizvedene od uvoznog uglja niža od one koju bismo platili da iste te količine struje uvozimo".
Pripremajući se za neophodne remonte, a koji se sprovode prema planu, EPS je unapred kupovao električnu energiju u periodima kada je najjeftinija.
 
"Optimizacijom rada proizvodnih kapaciteta na dnevnom nivou u poziciji smo kupovine jeftinijih sati, prvenstveno u 'solar satima'. Ostvarili smo efekat da je naša kupovina 20 do 25 odsto jeftinija od realizovanih cena na tržištu i berzama", rekao je sagovornik Energije Balkana.

Teme

EPS
  • marjan

    28.08.2024 14:14
    možda struje ne fali, ali računa fali!!!! lopovi!!!
  • el.monter

    23.08.2024 19:23
    aj pa ca
    bice struje samo nas montera nece jer je vec pola napustilo u zadnje 2,3 godine ,,a da, ja i jos dvoje kolega cemo sledece uskoro ce morati potrosaci sami na stub pa popravljaj mozda ce hteti i direktori ko zna nije doviljno 2,3 miliona e. ..a kad nestane struja zovite skolu cujem da su tamo skolovani ljudi sigurno ce znati da vam odgovore mene vise bas zab..
  • Marko

    22.08.2024 12:02
    Racuni
    Još uvek nema računa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.

Ilon Mask na putu da postane prvi bilioner

Ilon Mask je trenutno najbogatija osoba na svetu, s neto bogatstvom od 251 milijardu dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera, a na putu je da postane prvi bilioner.