Uprkos ceni nižoj za sedam miliona evra: Niko nije hteo Jugoslovensko rečno brodarstvo

Ministarstvo privrede objavilo je da je proglasilo neuspešnom javnu ponudu za kupovinu kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva zato što nije bilo zainteresovanih kupaca.
Uprkos ceni nižoj za sedam miliona evra: Niko nije hteo Jugoslovensko rečno brodarstvo
Foto: 021.rs (Ilustracija)
"Do isteka roka nije pristigla nijedna prijava za učešće u postupku", navelo je ministarstvo u obrazloženju, iako je naša najveća kompanija za rečni transport oglašena po sedam miliona evra nižoj ceni nego u julskom pozivu, koji je posle samo 24 časa poništen, piše Biznis.rs.
 
Potencijalni kupci su, inače, mogli da se prijave za učešće u privatizaciji JRB tako što će se prijaviti i uputiti ponudu za kupovinu paketa akcija koji se sastoji od 1.804.179 akcija u vlasništvu Republike Srbije, što predstavlja 99,98 odsto ukupnog kapitala JRB.
Početna cena za prodaju kapitala iznosila je 100 odsto procenjene vrednosti kapitala koji se nudi na prodaju sa stanjem na dan 31. decembar 2023. godine, odnosno 21,82 miliona evra, a rok za slanje prijave ponuđačima istekao je 5. septembra.
 
"Dana 5. septembra 2024. godine održana je sednica Komisije za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva, na kojoj je jednoglasno konstatovano da do isteka propisanog roka nije dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku", obrazložilo je ministarstvo odluku da se postupak proglasi neuspešnim.
Podsetimo da su procenjena vrednost i početna cena JRB prema prethodnom pozivu za privatizaciju iznosili 29,2 miliona evra, ali je taj poziv poništen krajem jula.
 
Portal Pištaljka je 27. jula objavio i da je prodaja JRB po početnoj ceni od 29,2 miliona evra oglašena svega pet dana pošto je ova kompanija dobila državni posao od strateške važnosti od Elektroprivrede Srbije, odnosno pretovar i prevoz uglja vredan 28,8 miliona evra - skoro isto koliko je država procenila celu ovu firmu.
 
U međuvremenu je 30. jula na Portalu javnih nabavki objavljeno obaveštenje u kome EPS obaveštava da zaustavlja dalje aktivnosti u tom postupku javne nabavke.
 
Odgovor na to zašto je došlo do korekcije procene vrednosti imovine može se potražiti u saopštenju Ministarstva privrede od 2. avgusta ove godine.
 
Ministarstvo je, kako su tada istakli, objavilo javni poziv za privatizaciju preduzeća JRB AD dana 23. jula 2024. godine, ali je u periodu nakon pripreme i objave poziva dobilo obaveštenje od republičke Direkcije za imovinu, kao i od JRB, da su određene parcele prema važećoj planskoj dokumentaciji predviđene da budu deo projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju.
"Ministarstvo privrede je, upravo i isključivo u cilju obezbeđenja sprovođenja ispravnog postupka privatizacije preduzeća, a pre svega u cilju zaštite javnog interesa, dana 24. jula 2024. godine, donelo odluku o poništaju Javnog poziva", naveli su u saopštenju u kome su istakli i da će biti urađena korekcija procene vrednosti imovine.
 
Inače, kako je Pištaljka ranije pisala, JRB su mogle da kupe samo dve firme: "Karin komerc" i "Hidro-baza agregati" jer su one jedine koje ispunjavaju kriterijume Ministarstva privrede. Ministarstvo kao uslov za kupovinu JRB-a traži da kupac ima 15 teretnih potisnica registrovanih u Srbiji. I "Karin komerc" i "Hidro-baza agregati" imaju po više od 15 barži ("Karin komerc" 17, a "Hidro-baza agregati" 19), ali nijedna od ove dve firme nije registrovana za rečni prevoz robe. Na drugoj strani, JRB ima čak 51 registrovanu potisnicu.
  • predrag

    10.09.2024 09:24
    Pa neka 'htedne' drzava, *ebem mu trunje, ako tu ima nekog potencijala, a zasto odjednom ne bi bilo.

    Privatnici su samo za trgovinu (kao u Kini).
    Za sve drugo treba drzava da se angazuje, valjda vlast to shvata, posle decenija zaludjivanja privatnim preduzetnistvom.

    Nije ovo Amerika u nastanku, pa da Boing ili Rokfeler ulazu u nesto vekovima pa su sad jaki.
    Ovde ako nesto ozbiljno treba da se uradi, to mora drzava (kao u Kini ili vecini zemalja).
    Valjda su mozgovi u vlasti shvatili te osnovne stvari ??????????
    Aloooo ?
  • Miloje

    10.09.2024 08:42
    Niko nije smeo.
  • Tulipan

    09.09.2024 15:52
    Niko nije hteo ili niko nije SMEO?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.

Samsung će otpustiti 30 odsto radnika

Južnokorejski Samsung elektroniks, najveći proizvođač pametnih telefona, televizora i memorijskih čipova, otpustiće do 30 odsto svoje radne snage u inostranstvu u nekim sektorima, prenosi Rojters.