Republički zavod za statistiku će ponovo sprovesti istraživanje o trgovačkim maržama

Vlada Srbije zatražila je od Republičkog zavoda za statistiku da sprovede istraživanje o strukturi cena osnovnih životnih namirnica u maloprodajnim lancima za prvih šest meseci ove godine.
Republički zavod za statistiku će ponovo sprovesti istraživanje o trgovačkim maržama
Foto: 021.rs
Slično istraživanje RZS je uradio i prošle godine, takođe na zahtev Vlade, kada je rezultat pokazao da trgovačke marže uopšte nisu toliko visoke koliko je pokazalo slično istraživanje koje je tada sprovela Narodna banka Srbije, piše Nova ekonomija.
 
U Službenom glasniku je pre nekoliko dana objavljeno rešenje u kom se navodi da je RZS-u raspoređeno 6.000.000 dinara iz tekuće budžetske rezerve radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za sprovođenje istraživanja o trgovinskim maržama na cene odabranih proizvoda u maloprodaji.
Na upit Nove ekonomije, iz RZS su naveli da će za potrebe Vlade sprovesti istraživanje o strukturi prodajnih cena za odabrane proizvode (osnovne životne namirnice) u maloprodaji. 
 
"Istraživanjem će biti obuhvaćeni maloprodajni lanci u Srbiji", navodi se u odgovoru RZS-a.
Šta je pokazalo prethodno istraživanje?
 
RZS je prošle godine sproveo Istraživanje o prihodima od prodaje prehrambenih proizvoda u unutrašnjoj trgovini, kao i Istraživanje o strukturi prihoda od prodaje proizvoda prehrambene industrije. U okviru publikacije "Trendovi, IV kvartal 2023" objavljeno je "Istraživanje o maržama u trgovini i prehrambenoj industriji i njihov uticaj na cene hrane u Srbiji".
 
Kako se navodi u javno objavljenom izveštaju, prosečna stopa bruto marže u subjektima u trgovini na malo prehrambenim proizvodima iznosila je 14,9 odsto u periodu od januara do aprila 2023.
 
S druge strane, istraživanje je donelo i podatak da su marže proizvođača u prvih šest meseci 2023. u proseku iznosile 54,1 odsto, što znači da su bile 3,6 puta veće od prosečne marže u trgovini na malo.
 
Osim podatka o prosečnoj marži za sve posmatrane subjekte koje je istraživanje RZS-a obuhvatilo, trgovci su razvrstani i u dve grupe, "Vodećih 20" i "Ostali".
 
Naime, kako se ukazuje, dvadeset vodećih subjekata u trgovini na malo ("Vodećih 20") imali su udeo u ukupnom prometu prehrambenih proizvoda od oko 83 odsto, dok su samo prva tri subjekta imala udeo od 48,9 odsto.
 
Prosečna stopa bruto marže (za sve proizvode) kod grupe "Vodećih 20" iznosila je 14,6 odsto, pri čemu je najviša prosečna marža u ovoj grupi iznosila 23,8 odsto, a najniža 5,1 odsto. Kod grupe "Ostali" prosečna marža je nešto viša i iznosila je 16,9 odsto.
 
Istraživanje RZS-a o maržama, koje zapravo predstavljaju neposredni profit od prodaje nakon eliminisanja troškova proizvoda, jedno je od retkih (ako ne i jedino poslednjih godina) na ovu temu.
Istraživanje koje bi trebalo da pokaže kakvo je stanje konkurencije na tržištu prehrambenih proizvoda trenutno sprovodi i Komisija za zaštitu konkurencije, ali ono još uvek nije objavljeno.
 
Kako su ranije naveli iz te institucije za Novu ekonomiju, analiza Komisije odnosiće se na period 2018-2022. i obuhvatiće proizvođače, prerađivače, uvoznike, trgovinu na veliko i trgovinu na malo nekoliko osnovnih prehrambenih proizvoda iz potrošačke korpe, kao i njihove marže.
  • MB

    11.09.2024 07:56
    Ukinuti RzzS
    Republicki zavod za ststistiku je parazitski i neuk, nestrucni organ drzsve Srbije, ciji su podaci redovno netacni, koruptivno zahvaceni, stvoreni parazitskim neradom te nazovi institucije, gubicima kojr pravi u Budzetu gradjana, kso i promasena i nestrucna vlada Srbije, kojs umesto brige o gradjanima, vrsi brigu o propalom statisrickom zavodu drzave u dugovima i raspadu, koja tom netacnom statistikom prikriva razne finansijske malverzacije trgovackih lanaca prehrane i trfovine uopste, jer subim marze i do 120 odsto, a ststisricki zavod to ne zna da utvrdi.
  • Voldi

    10.09.2024 11:37
    Jake nam koristi od njihovog istraživanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.

NBS smanjila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici je odlučio da nastavi da ublažava monetarne uslove smanjujući referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto.