Za njih nema zime: Banke prošle godine imale rekordan profit, 2024. možda bude još bolja

Ovih dana u centru pažnje je nacrt zakona koji je predstavila Narodna banka Srbije, a koji bi trebalo da uvede kontrolu kamatnih stopa na sve vrste kredita.
Za njih nema zime: Banke prošle godine imale rekordan profit, 2024. možda bude još bolja
Foto: Pixabay
Još prošle godine NBS je ograničila kamatne stope na stambene kredite, a ova mera koja važi do kraja ove godine, sudeći po nacrtu zakona, biće produžena do kraja 2016. godine, piše Danas.
 
Ni u jednom slučaju banke se nisu, bar ne javno, suprotstavile nameri NBS da im se umeša u formiranje cena. Inače, nekada davno, bankari su bili gorljivi zagovornici slobodnog tržišta.
Odgovor zašto tako krotko prihvataju mešanje monetarnih vlasti u svoju cenovnu politiku mogu da objasne rezultati banaka poslednjih godina.
 
Rast kamatnih stopa nakon dugog perioda rekordno niskih kamata učinio je bankarstvo izuzetno profitabilnim biznisom, a kredite veoma skupim za građane, ali i privredu.
 
Prošla, 2023. godina, rekordna je po pitanju ostvarenog profita bankarskog sektora. Banke su zaradile, nakon plaćanja poreza, dakle neto, milijardu i 44 miliona evra.
Ako je prošla godina bila rekordna do sada za banke, ova je na putu da bude još berićetnija.
 
Najveće banke, Inteza, OTP, Rajfajzen, NLB Kombank, Unikredit, Poštanska, Erste i AIK banka zajedno sa Eurobankom Direktnom koju je preuzela, za šest meseci ove godine zaradile su skoro 703 miliona evra, prema polugodišnjim bilansima banaka koje je objavila Narodna banka Srbije.
 
U istom periodu prošle godine dobit ovih banaka je iznosila 522 miliona evra. To je rast profita od 34,6 odsto.
 
Neto prihodi od kamata su povećani za skoro 20 odsto i za šest meseci u ovih devet, a zapravo osam, banaka koje kontrolišu skoro 90 odsto bankarskog tržišta merenog učešćem aktive, iznosili su 948 miliona evra. 
 
Izgleda da banke nije poremetila ni privremena mera NBS da ograniči kamatne stope na kako novoodobrene, tako i na već odobrene stambene kredite do kraja ove godine.
 
U istom periodu prošle godine ostvarile su neto prihode od kamata od 792 miliona evra.
 
Drugi po važnosti izvor prihoda za banke su provizije i naknade. U neto iznosu ove banke su prihodovale za prvih šest meseci ove godine 317 miliona evra, za 19 odsto više nego prošlogodišnjih 267 miliona evra.
 
Najveći profit za prvih šest meseci ostvarila je Rajfajzen banka - 136,4 miliona evra. Druga je bila Inteza sa 124,4 miliona, a treća OTP banka sa 113,8 miliona evra.
 
Unikredit banka je zaradila 108,4 miliona evra, a NLB Kombanka 80 miliona evra.
AIK i Eurobank Direktna su kombinovano ostvarile profit od 70,7 miliona evra.
 
Erste banka je zaradila 37 miliona, a Poštanska štedionica 31,7 miliona evra za prvih šest meseci.
 
Svaka od ovih banaka je u ovoj godini ostvarila bolji rezulat nego u prethodnoj, a neke od njih za čak 70 odsto.
  • Novi Sad

    15.09.2024 17:06
    Zato su plate zaposlenih u filijalama ispod republickog proseka. Pri tom ljudi nalaze za shodno da se nepristojno ponašaju i da viču na zaposlene koji često ne mogu niti da doručkuju niti da odu na toalet. Pokušajte svi vi koji podignete svoj ton u banci tako da zivite i da pritom simbolično zarađujete.
  • Dule

    15.09.2024 16:19
    Madjarska je imala porez na dobit za banke od 75% ..Ne znam da li su ga ukinuli ali ekstra su oporezovali tri grane.Banke,velike mega i super markete odnosno njihove lance i telekumunikaciono provajderske kompanije..Shvatili su da te tri grane bukvalno drze monopol i ostvaruju ekstra zaradu. Da mi to uradimo uzeli bi svake godine 2-3 milijarde eura i ne bi morali jedan euro da se zaduzimo.Ali nije to u interesu nikom.
  • ПатриЈот

    15.09.2024 12:43
    Баш нисам изненађен
    А наш народ навалио са плаћањем пластиком.
    И ово што је наведено мало је

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.