Statistika RGZ kaže: Poskupele nekretnine u Srbiji, ali je povećana i potražnja

Republički geodetski zavod objavio je da je tokom drugog kvartala ove godine došlo do povećanja potražnje za stanovima u Srbiji.
Statistika RGZ kaže: Poskupele nekretnine u Srbiji, ali je povećana i potražnja
Foto: 021.rs
Bilo je 11.532 ugovora o prometu stanova, odnosno, 7,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
 
Ukupna vrednost tih stanova je, kako je saopšteno, 978 miliona evra, što je 7,3 odsto više nego u isto vreme 2023. godine.
Indeks cena stanova za drugo tromesečje 2024. iznosio je 164,56 što predstavlja rast cena stanova od 4,68 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navedeno je u saopštenju.
 
Kako je precizirano, cene stanova u starogradnji su, na nivou Srbije, porasle 4,4 odsto, dok je međugodišnji rast cene novogradnje, odnosno kupovina od investitora, iznosio 5,1 odsto.
Gledano po regionima u Srbiji, kada je reč o broju prodaja i vrednosti prometa, Južna i Istočna Srbija imale su rast prodaje stanova od 16,7 odsto i vrednosti kupoprodaja za 37 odsto.
 
U Vojvodini je broj prodaja stanova porastao za 14 odsto, a vrednost kupoprodaja je bila veća 35,7 odsto nego u istom periodu prošle godine.
 
Regioni Šumadije i Zapadne Srbije takođe su imale rast, sa povećanjem prodaje stanova od 9,7 odsto i vrednosti kupoprodaja za 22,2 odsto.
 
U Beogradu je istovremeno zabeležen blagi pad prodaje stanova od 0,5 odsto i vrednosti kupoprodaja za 5,6 odsto.
 
Kada je reč o cenama stanova, u odnosu na drugi kvartal 2023. godine, cene su porasle u regionu Vojvodine za 4,4 odsto, Gradu Beogradu 3,9 odsto, Šumadije i Zapadne Srbije za pet odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i Istočne Srbije i iznosio je 7,4 odsto.
 
Prosečna cena stanova novogradnje u Srbiji u prvom polugodištu ove godine iznosila 215.481 dinara po metru kvadratnom, što je 0,8 odsto više nego u isto vreme 2023. godine. Cene stanova u prvom kvartalu ove godine kretale su se u intervalu od 61.013 dinara po metru kvadratnom u Bujanovcu do 520.616 dinara u beogradskoj opštini Savski venac.
 
Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena u gradskim naseljima opala 2,3 odsto u odnosu na prvo polugodište 2023. godine i iznosila je 307.297 dinara po metru kvadratnom.
 
Pored beogradskih opština, po visokim cenama kvadratnog metra stanova izdvojili su se i Novi Sad, Užice, Čajetina, Vrnjačka Banja, niške opštine Medijana i Crveni krst.
Površina prodatih novoizgrađenih stanova u proseku je iznosila 54 metara kvadratnih, objavio je RZS.
 
Iz RGZ su naveli da je, kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija imala umeren i stabilan rast cena.
 
Prema dostupnim podacima Eurostata za prvo tromesečje 2024, veći broj država beleži umeren opravak tržišta, međutim u nekim zemljama je i dalje zabeležan pad cena stambenih nepokretnosti (Luksemburg, Nemačka, Francuska), dok u isto vreme Poljska, Bugarska i Litvanija beleže dvocifren međugodišnji rast cena.
  • Jelena

    18.09.2024 09:27
    Preskupo
    U nišu su preskupi stanovi cene su nerealno visoke i prenaduvane.
  • dijasporac

    16.09.2024 18:47
    @D.n
    Odakle novci ako nisu svi narkodileri? Pa, proda se parce zemlje u zavicaju ( imas recimo 4-5 jutara zemlje u Sremu ili Backoj, prodas tu dedovinu za 100k jer narkodileri, korumpirani drzavni sluzbenici ili stranci ulazu pre u obradivu zemlju nego u stanove u BGD ili NS), zatim se donese neka ustedjevina iz inostranstva da se kupi krov nad glavom za povratak u penzionerske dane u zavicaju, proda se veci stan iz nasledstva te se kupe dva manja po principu "jedan za sina, drugi za cerku", a opet ima i ljudi koji dobro ( i po zapadnim merilima) zaradjuju i u Srbiji a da nisu krimosi ili politicari (programeri, inzenjeri, lekari, bankari, zaposleni u stranim kompanijama, vlasnici manjih privatnih firmi) itd.

    Tako je i moja malenkost kupila pre 2 godine jedan stan na Podbari za penzionersko doba nas dvoje starijih Topalovica ako se budemo vracali u Srbiju, sad se izdaje i novac ide starim roditeleljima da im bar malo olaksa starost. I nismo u tome usamljeni, znam bar nekoliko novosadskih porodica u iseljenju koje su isto uradile.
  • predrag

    16.09.2024 14:40
    Raj za lopove

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.

Boingovi mehaničari najavili štrajk

Mehaničari zaposleni u kompaniji Boing najavili su štrajk jer su odbili predloženi ugovor prema kojem bi plate bile povećane 25 odsto u naredne četiri godine.