Zbog kašnjenja BiH komplikacije u isplatama EU Plana rasta za sve države regiona

Nedostatak kompletne reformske agende Bosne i Hercegovine (BiH), komplikuje proces početka prvih isplata iz Plana rasta Evropske unije (EU) koji je namenjen zemljama Zapadnog Balkana.
Zbog kašnjenja BiH komplikacije u isplatama EU Plana rasta za sve države regiona
Foto: 021.rs
Bosna i Hercegovina je propustila priliku da na vreme podnese reformsku agendu koja je neophodan preduslov za dobivanje sredstava iz fonda i za izvršenje prve isplate, piše Radio slobodna Evropa.
 
Sarajevo je 17. septembra Evropskoj komisiji (EK) podnelo dokument za koji nadležne vlasti u BiH tvrde da dokazuje "usaglašenost reformi potrebnih za dobijanje pomoći iz evropskog Plana rasta", navodi se u tekstu.
Međutim, prema saznanjima Radija slobodna Evropa (RSE), taj podnesak ne predstavlja u svojoj formi kompletnu reformsku agendu te se radi o "nepotpunom dokumentu", koji ne odražava preporuke Evropske komisije.
 
Sve to je iskomplikovalo proces usvajanja i početka prvih isplata za bilo koju od država regiona, navodi se.
Naime, piše RSE, potrebno je da države članice Evropske unije (EU) kao i Komitet pretpristupne pomoći (IPA) daju pozitivno mišljenje o reformskim agendama, kako bi Evropska komisija potom prešla na usvajanje ovih agendi i zaključivanje ugovora o olakšicama i kreditima sa svakom od država korisnika.
 
Tek nakon ovih koraka mogu da slede prve isplate.
 
Nedostatak reformske agende iz Bosne i Hercegovine, kako piše, je bio razlog zašto je odložen sastanak Komiteta predpristupnih instrumenata, gde je trebalo da se analiziraju i ocene reformske agende svih država Zapdnog Balkana.
 
Prvi sastanak je bio planiran za 17. septembar, a zbog kasne reakcije iz Sarajeva, prema saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), odložen je za oktobar.
 
Koje su moguće opcije?
 
Scenario 1: Isključivanje Bosne i Hercegovine iz prve isplate
 
Radi se o najverovatnijem scenariju, piše ovaj medij. Od ostalih zemalja Zapadnog Balkana, njih pet su blagovremeno predale reformsku agendu, koja zadovoljava kriterijume postavljene od EU. U Briselu, preovladava mišljenje, rečeno je RSE, da nije pravedno da pet zemalja budu "taoci" jedne zemlje.
 
Kako se nezvanično saznajemo, tokom radnog ručka koji je 19. septembra imala predsednica Evropske komisije Ursula fan der Lajen (von der Leyen) sa liderim regiona, najavljeno je da će EK usvojiti reformske agende pet zemalja, početkom oktobra.
 
Više lidera koji su se obratili novinarima su upravo najavili prve tranše tokom narednog meseca.
 
Scenario 2: Blokiranje celog regiona zbog BiH
 
Ovo je malo verovatno. Postoji politička volja da se svim zemljama regiona pomogne u pravcu jačanja ekonomija i osposobljavnja budućeg članstva u EU, kako piše.
 
Plan rasta je usvojen za ceo region, i prema ovom scenariju, treba čekati da sve ispune kriterijume kako bi počele isplate prvih tranši.
 
Scenario 3: "Oprostiti" Bosni i Hercegovini
 
Još jedna moguća, piše RSE, mada malo verovatna opcija je progledati kroz prste i omogućiti slanje prve tranše Bosni i Hercegovini, ili joj barem dati malo više vremena da izradi adekvatnu reformsku agendu, koja bi uključivala sve preporuke Evropske komisije, i time se omogućila isplata.
 
Malo je njih koji smtraju da je blanko "opraštanje" idealno rešenje. Neznatan je broj država članica EU koje ne bi želele da, BiH u ovom trenutku, ostane van kluba korisnika evropske finansijke pomoći.
Strahuju se da bi u tom slučaju EU delovala sporije i BiH ostala duže vreme bez sredstava. Nadaju se ipak da će se mehanizmi u BiH ubrzati nakon lokalnih izbora zakazanih za 6. oktobar, navedeno je.
 
Postoji ideja da se usvoji paket za ceo region, i da se BiH dozvoli "prelazni period" da izradi reformsku agendu, kako bi novac namenjen BiH bio pridodan kada se steknu uslovi.
 
Ceo tekst pročitajte OVDE.
  • Plan rasta =

    21.09.2024 11:19
    potpis nezavisnosti Kosova
    U Planu rasta je ubačen tekst da Vučić priznaje nezavisnost Kosova.
    Pošto je Vučić pre neki dan bio u Briselu neka mediji u Srbiji objave tekst "Reformska agenda Plana rasta" od slova do slova koju je Vučić usvojio i odneo tamo.
    Inače BiH je odbila Plan rasta u stvari RS je uložila Veto. Jer je uslov za BiH u stvari "ukidanje Veta RS" što je naravno Dodik odbio jer bi to značilo kraj RS.
    Pošto je Dodik odbranio RS, sad mediji u Srbiji treba da objave tekst "Reformska agenda Plana rasta Srbije" da pročitamo svi šta je Vučić potpisom prihvatio, pa da vidimo šta ćemo sa njim.
  • Dragan

    21.09.2024 09:52
    Dejton
    Verovatno nisu ukinuli sve elemente dejtona pa to znaci nema reformi. Sta god dogovore Srbi sa zapadom do se ne ispunjava. Jos kada se pocne od zasticenih zona u Hrvatskoj tokom 90 tih, potom rat sea u BiH gde su zasticene zone predstavljale mesta za napade i maoruzavanje a potom vracanje umornih vojnika muslimana da odmore pre novih napada. Zapad sta god je dogovorio kao pirati sa Kariba....nista ne islunjava. Minski sporazumi i sami su rekli otkrili njihov mehanizam razmisljanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Poništena kazna Google-u od 1,49 milijardi evra

Google je danas saopštila da je poništena antimonopolska kazna od 1,49 milijardi evra koju je kompaniji izrekla Evropska komisija 2019. godine, a koja se odnosila na njeno onlajn oglašavanje.

Tramp pokrenuo svoju platformu za kriptovalute

Kandidat republikanaca na predstojećim novembarskim predsedničkim izborima Donald Tramp pokrenuo je novu platformu za kriptovalute World Liberty Financial i pozvao javnost na ulaganje.