Bertolini: Srbija od EU za 10 godina dobila četiri milijarde evra bespovratne pomoći

Srbija je od Evropske unije u prethodnih deset godina dobila oko četiri milijarde evra u bespovratnoj pomoći.
Bertolini: Srbija od EU za 10 godina dobila četiri milijarde evra bespovratne pomoći
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Najviše tog novca usmereno je na sektore javne uprave i infrastrutkuru. Barem 25 do 40 odsto od te sume otišlo je privatnom sektoru u Srbiji, rekao je danas šef sektora za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini, prenosi Nova ekonomija.
 
On je na otvaranju Evropske nedelje mogućnosti, koja se tokom cele nedelje održava u Beogradu, kazao i da je EU dobar partner privatnom sektoru u Srbiji, jer svoju pomoć prilagođava preduzećima, shodno njihovim potrebama.
"EU kao deo svoje unutrašnje politike ima razvoj i podršku privatnom sektoru kao važne elemente koji se rešavaju kroz period (pre) pridruživanja Uniji. Ali, te politike će biti prisutne i nakon pridruživanja Srbije EU", naglasio je Bertolini.
 
On je dodao i da su novac i podrška koje Srbija trenutno dobija samo desetina onih koja će biti Srbiji na raspolaganju kada bude postala punopravna članica EU.
 
"Jačamo privatni sektor sa naglaskom na mala i srednja preduzeća, koja čine 95 odsto ukupnih preduzeća u Srbiji. Sarađujemo sa Srbijom i kako bismo ostvarili bolju trgovinu", rekao je Bertolini.
Dodao je da je 230 miliona evra namenjeno za IPARD programe, a da je u periodu od 2014. pa do 2023. godine EU finansijski podržala 1.350 poljoprivrednih gazdinstava.
 
Kako je istakao, milijardu evra EU je otišlo na finansiranje regionalnih programa, startape, mala i srednja preduzeća i jačanje finansijskih institucija, ali je naglasio i postojanje drugih programa – kao što je i HORIZON Europe za istraživačke i inovativne centre.
 
Bertolini je rekao i da je zaštita životne sredine na vrhu prioriteta Evropske unije i da je načelno da će ih Srbij apoštovati kada bude bila njen deo.
 
Najavio je da će sa Vladom Srbije uskroo biti potpisan reformski program kao deo programa razvoja koji ima dva stuba- jedan koji je ekonomske pridode i koji se odnosi na unutrašnje tržište i toga kako da Srbija bude deo EU tržišta i drugi koji se odnosi na regionalno tržište i pitanje kako ga uskladiti sa tržištem EU.
Evropska nedelja mogućnosti je nedelja u kojoj će od 23. do 27. septembra u Beogradu i Nišu biti održano više od 100 informativnih sesija i panela, na kojima će zainteresovana javnost moći da sazna kako konkurisati za programe, projekte i fondove Evropske unije i to direktno bez predstavnika aktuelnih programa i projekata.
  • Toma

    23.09.2024 17:21
    Toma
    I vise ali Gradjani Srbije nisu videli ni centa vec sve razgrabila SNS bagra i AV! Ali isti ti Gradjani bar deo njih i dalje podrzava ove lopurde na vlasti i tu EU nista nemoze!
  • EU

    23.09.2024 17:16
    Pomoc
    Pa evo Ognjen Dopuđ upravlja delom te pomoći....i još koliko "Ognjena" iz SNS-a....
  • Hvalite me usta

    23.09.2024 17:02
    A nisu se pohvalili da su za manje od 3 meseca napravili ondašnjih 120 milijardi štete na infrastrukturi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija