Jedinstvenu dozvolu Srbije do sada dobilo 27.000 stranih radnika

Od uspostavljanja portala za strance 1. februara, kojim je omogućeno podnošenje zahteva za Jedinstvenu dozvolu za boravak i rad stranih državljana u Srbiji, odobreno je ukupno 26.792 zahteva.
Jedinstvenu dozvolu Srbije do sada dobilo 27.000 stranih radnika
Foto: 021.rs
Samo u septembru je odobreno 857 dozvola, rekao je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.
 
Jovanović je istakao da Jedinstvena dozvola može biti izdata po osnovu zapošljavanja i to za: zapošljavanje po osnovu ugovora o radu ili drugog ugovora kojim se ostvaruju prava u skladu sa Zakonom o radu, samozapošljavanje, kretanje u okviru privrednog društva, nezavisne profesionalce, kao i za osposobljavanje i usavršavanje.
Zahtev za Jedinstvenu dozvolu može podneti strani državljanin ili poslodavac u ime stranog državljanina.
 
Ukoliko zahtev samostalno podnosi strani državljanin, neophodno je da ima nalog na portalu za elektronsku identifikaciju, dok ukoliko zahtev podnosi poslodavac, neophodno je da ima otvoren nalog na portalu eUprava kao pravno lice, kao i da zakonski zastupnik ima registrovan nalog.
Sve što je potrebno je da se zakonski zastupnik pravnog lica prijavi na portal eUprava i ovlasti neko lice za podnošenje zahteva za Jedinstvenu dozvolu u ime tog pravnog lica, dodeljivanjem uloge "Rad sa strancima".
 
Poslodavac koji podnosi grupni zahtev za Jedinstvenu dozvolu i u okviru jednog grupnog zahteva može da aplicira za najmanje jedno a najviše 50 lica.
 
Obaveštenja, rešenja i druga akta u vezi zahteva za Jedinstvenu dozvolu nadležni organ dostavlja isključivo putem eSandučeta na portalu eUprava i fizičkom i pravnom licu.
 
Dozvola za privremeni boravak i rad izdaje se u vidu biometrijskog dokumenta, u obliku kartice.
U okviru portala za strance moguće je aplicirati i za vizu C, koja predstavlja vizu za boravak do 90 dana koja se izdaje za turistička, poslovna i druga putovanja kao i jedan, dva ili više ulazaka u Republiku Srbiju.
 
Takođe, moguće je aplicirati i za vizu D koja predstavlja vizu za boravak od 90 do 180 dana a koja se izdaje po osnovu zapošljavanja, školovanja, spajanja porodice i slično, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Koliko je svet trenutno zadužen?

Globalni dug dostigao je rekordnih 312 biliona dolara na kraju drugog kvartala 2024, pre svega zbog rasta zaduživanja u SAD i Kini, pokazuju podaci Instituta za međunarodne finansije (IIF).