Šta Esvatini i Srbija "nude jedna drugoj": Stipendiranje studenata, oružje, turizam, podršku u UN...

Predstavnici Srbije i države Esvatini potpisali su niz dokumenta o saradnji u trgovini, visokom obrazovanju, informatičkoj tehnologiji, telekomunikacijama i turizmu.
Šta Esvatini i Srbija "nude jedna drugoj": Stipendiranje studenata, oružje, turizam, podršku u UN...
Foto: Screenshot (YouTube/Vecernje novosti)
Kralj Esvatinija Msvati Treći istakao je da njegova zemlja sa Srbijom želi da radi na jačanju builateralnih odnosa i širenju saradnje u trgovini, poljoprivredi, informaciono-komunikacijskim tehnologijama, turizmu i bezbednosti. 
 
"Pozivamo naše zvaničnike da budu posvećeni, spremni i postaraju se da vizija mogućnosti o kojima smo razgovarali postanu stvarnost", rekao je on nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
U njihovom prisustvu danas su potpisani memorandumi o razumevanju o saradnji u oblasti trgovine i investicija, turizma, visokog obrazovanja, telekomunikacija, poštanskih usluga, veštačke inteligencije.
 
"Mi smo podstaknuti uzajamnom ambicijom i novim putevima za saradnju koji će biti na dobrobit našim nacijama. Optimistični smo da će ovi sporazumi utrti put za dublju saradnju i omogućiti napim vladama i narodima da ubiraju plodove i benefite povećanog angažovanja u trgovini, investicijama, tehnološkom napretku i kulturnoj razmeni", rekao je Msvati Treći novinarima.
Uz navode da je saradnja dve strane ojačana podrškom u međunarodnoj areni, rekao je da su međusobno ponovili posvećenost dve države podršci o pitanjima od značaja.
 
Delegacija i on, dodao je Msvati Treći, zadivljeni su "napretkom i rastom kada je reč o razvoju infrastrukture" koji su videli od dolaska u Srbiju u petak.
 
"To pokazuje da je Srbija pod snažnim liderstvom koje stremi većim visinama", navodi kralj.
 
Delegacije dve vlade razgovarale su o temama saradnje, a i o prisustvu investitora iz Srbije u Africi kroz direktna strana ulaganja, o uvođenju direktnog leta između dve zemlje i ukidanju viza.
 
Msvati Treći je rekao da je Esvatini konkuretno proizvodno čvorište na jugu Afrike "pa je sada savršen trenutak za kompanije iz Srbije da istraže investicione mogućnosti".
 
"Tako će imati pristup regionalnim i globalnim tržištima uključujući i zone slobodne trgovine u Africi i moći će da šire partnerstva u brojnim oblastima", rekao je on.
 
Kralj je do utorka u poseti Srbiji.
 
Ministri informisanja i telekomunikacija Srbije i Esvatinija Dejan Ristić i Savana Mazija su potom potpisali "Memorandum o razumevanju o podsticanju saradnje u istraživanju i razvoju inovacija u informaciono-komunikacionom sektoru".
 
Dogovoreno je i organizovanje zajedničkih programa obuke radi razvoja kadrova i razmene iskustava.
 
U okviru programa zvanične posete kralja Msavatija Trećeg održan je okrugli sto "Poslovni razgovori Srbije i Esvatinija u oblasti nauke, inovacija i tehnološkog razvoja" koji je okupio veliki broj predstavnika privrede informaciono-telekomunikacionih tehnologija.
 
Vučić je izjavio da je "bezgranično zahvalan" kraljevini Esvatini što je u teškim trenucima za Srbiju pokazala solidarnost s njom, "kad je to mali broj zemalja smeo, isprsili su se u zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i poštovanju rezolucija Ujedinjenih nacija".
 
Na zajedničkoj konferenciji za štampu u Beogradu sa kraljem Esvatinija Vučić je rekao da "onima kojima je važno samo kad ovde dođu velike evropski lideri, kaže da je veoma ponosan što može da ugosti kralja Msvatija Trećeg i druge afričke lidere" jer "Afrika je jedan od ključnih kontinenata, to je kontinent naših prijatelja, bratski".
 
Vučić je naglasio da pedesetak afričkih zemlja ima ugovor o slobodnoj trgovini, tako da saradnja sa Esvatinijem pruža velika mogućnost za proizvode Srbije, pa će delegacija njenih ministara do kraja godine posetiti tu zemlju.
 
Vučić je ocenio da su velike mogućnosti za saradnju, naročito u poljoprivredi, nauci, softverskoj tehnologiji.
 
Rekao je i da će kralj Msvati Treći posetiti nekoliko gradova u Srbiji i upoznati se s namenskom industrijom. Vučić je najavio veći broj stipendija za školovanje studenata iz Esvatinija.
 
On je kazao da će ministar Nenad Popović, s delegacijom u kojoj će biti više ministara, do kraja godine posetiti Esvatini kako bi se konkretizovala saradnja.
Vučić je rekao i da će se Srbija i Esvatini uvek konsultovati o pitanjima na međunarodnom planu i uzajamno se podržavati, napomenuvši da će "Srbija znati da uzvrati na prijateljstvo koje je ta slobodarska zemlja prema njoj pokazala".
 
Politički odnosi Srbije i Esvatinija bili su nerazvijeni do pre nekoliko godina, a u poslednje tri je bilo nekoliko sastanaka njihovih zvaničnika.
 
Esvatini je u aprilu 2010. godine priznao Kosovo, a u januaru 2023. Vučić rekao da je priznanje kosovske nezavisnosti povuklo devet država, među kojima i Esvatini. Vlada u Prištini je to negirala.
  • Dejan

    19.10.2024 15:40
    znaci...
    Morao sam da pogledam na netu STA je to Esvati.....botovi se aktivirali po svim AV portalima....kao da gledam Shojica sa Singapurcanima...
  • Dve banane

    19.10.2024 15:38
    Konačno država partner po meri Srbije. Približno isti po ugledu i uticaju u svetu.
  • /

    19.10.2024 14:52
    /
    opet ce slati savetnika maje gojkovic da drzi predavanje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Evropska centralna banka smanjila kamatnu stopu

Evropska centralna banka (ECB) je danas smanjila referentnu kamatnu stopu sa 3,5 odsto na 3,25 odsto, pošto je stopa inflacije u Evropskoj uniji opala na najniži nivo za više od tri godine.

Erbas otpušta 2.500 ljudi

Kompanija Erbas, najveći svetski proizvođač komercijalnih aviona, objavila je da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u sektoru za vojsku i svemir u okviru restrukturiranja svojih poslovnih aktivnosti.