Počinje samit BRIKS-a u Kazanju: Srbiju predstavljaju Vulin i još tri ministra

U Kazanju danas počinje samit lidera BRIKS-a, koji će pod motom "Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost" trajati do 24. oktobra.
Počinje samit BRIKS-a u Kazanju: Srbiju predstavljaju Vulin i još tri ministra
Foto: Beta/AP
Ovo će biti prvi samit nakon proširenja BRIKS-a pa će, osim zemalja osnivača Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, učestvovati i Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija, koji su od 1. januara ove godine postali članice.
 
U Moskvi je saopšteno da će na samitu BRIKS-a biti predstavljeno 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, kao i rukovodstvo šest međunarodnih organizacija. Između ostalih, najavljen je dolazak lidera Kine Si Đinpinga, Irana Masuda Pezeškijana, Turske Redžepa Tajipa Erdogana i Indije Narendre Modija, kao i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.
Srbiju će na samitu BRIKS-a predstavljati potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin i ministri Bratislav Gašić, Adrijana Mesarović i Nenad Popović.
 
Na samitu BRIKS-a biće i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Iz Kremlja je u ponedeljak saopšteno da će učesnici razgovarati o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne agende, situaciji na Bliskom istoku, a posebna pažnja biće posvećena mogućem proširenju.
 
Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov najavio je da će lideri BRIKS-a na samitu u Kazanju razgovarati o mehanizmu za dodeljivanje statusa partnerske države BRIKS-a, što će biti faza u pripremi onih koji žele da postanu punopravni članovi asocijacije.
 
Najavljeno je da će lideri BRIKS-a razgovarati o tri glavne oblasti saradnje koje je postavila Rusija kao zemlja koja predsedava asocijacijom ove godine - saradnja u oblastima politike i bezbednosti, ekonomije i finansija i kulturno-humanitarnih kontakata.
 
Predviđeno je da rezultati rasprave budu sumirani u deklaraciji samita. 
Poslednjeg dana samita planiran je sastanak u formatu "autrič"/"BRICS plus" na kom će učestvovati predstavnici gotovo 40 zemalja, među kojima su i lideri zemalja Zajednice nezavisnih država, delegacije mnogih zemalja Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike, kao i šefovi izvršnih tela niza međunarodnih organizacija.
 
Iz Kremlja je takođe najavljeno da će predsednik Vladimir Putin održati bilateralne sastanke sa gotovo svim liderima koji učestvuju na samitu. 
  • Realista

    22.10.2024 08:44
    svrha njuz agencije je...
    Pošalješ veleizdajnika na samit protuva, prevaranata i apsolutista dok sedi kod kuće i lobira protiv sopstvenog naroda... od ovog gore ne može, svaka mu čast.
  • Zamenik zamenika

    22.10.2024 08:29
    Hebo vas BRICS, Rusija i Kazanj.
  • Paolo

    22.10.2024 08:25
    Peta kolona.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Meta otpušta zaposlene u Votsapu i Instagramu

Američka kompanija Meta je saopštila da je otpustila deo zaposlenih koji su radili na njenim društvenim aplikacijama Votsap i Instagram da bi "svoje resurse uskladila sa strateškim ciljevima".