Cene nerealno visoke, a Vučević skida odgovornost sa države: Samo vi plaćajte

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je u ponedeljak da država nije kriva za visoke cene životnih namirnica i da trgovci treba da se urazume.
Cene nerealno visoke, a Vučević skida odgovornost sa države: Samo vi plaćajte
Foto: 021.rs
Premijer Srbije već neko vreme za temu ima visoke cene pojedinih proizvoda, pa je o tome pričao u nekoliko navrata, najavivši i rad Bezbednosno-informativne agencije na istraživanju visokih cena. 
 
Očigledno mu je kupovna moć ili barem iluzija kakve-takve kupovne moći važna, pa je ponovo pokrenuta akcija sa jeftinijim proizvodima. Umesto "Bolje cene", ovog puta je bila "Najbolja cena".
Ministar Tomislav Momirović hvalio se jeftinim jajima, ponovo se govorilo o parizeru, obilazio je prodavnice...
 
I onda je stigla vest da su protiv četiri trgovinska lanca pokrenuti postupci pred Komisije za zaštitu konkurencije zbog sumnje da su dogovarali cene određenih proizvoda. 
Niko nije protiv tržišne privrede
 
Po rečima Miloša Vučevića, niko nije protiv državne privrede, ali se ne pristaje na kartele. Kako je objasnio, trgovci su ti koji treba da se urazume, jer nije "u redu da skidaju kožu s leđa građanima".
 
On je prilikom gostovanju na Pinku rekao i da će država kontrolisati rad apoteka takođe zbog formiranja cena. On je stava da apoteke treba da zarade, ali ne "pet ili deset puta više".
 
"Smanjite malo apetite. Ne možete sami da jedete tortu", poručio je Vučević.
 
Trgovinski lanci pristižu non-stop
 
Vučević je u svom jutarnjem gostovanju rekao i da je godišnji promet u srpskim trgovinama pet milijardi evra, te da je to vrednost trećine državnog budžeta.
 
Poslednjih godina razvijali su se domaći trgovinski lanci, ali su dolazili i strani, jedan od većih i poznatijih je svakako Lidl. 
 
Međutim, na srpsko tržište su za kratko vreme stigli i Mix Markt, ALBI, Momax, a dolazak je najavio i banjalučki Tropic. Širenje na Balkan planira i francuski lanac Carrefour, preko svoje filijale u Grčkoj, a u naredne dve godine bi navodno na domaće tržište mogao da pristigne i Eurospin, piše B92. 
Ako je konkurencija velika, zašto su cene visoke?
 
Ekonomista Saša Đogović objašnjava za Vreme da je dobro da imamo što više brendova, ali pod uslovom da ih Komisija za zaštitu konkurencije nadgleda i da reaguje kada uoči nepravilnosti.
 
Ipak, on smatra da se to u praksi nije dešavalo, zbog čega na teret potrošača padaju kartelski dogovori prodajnih lanaca.
 
"Zdravi tržišni mehanizmi postojaće samo ako institucije pravilno sprovode regulativu. Prodajnih lanaca uvek može biti više, ali ako vide prostor za stvaranje kartela, uradiće to. Broj konkurenata na tržištu je trenutno veliki, pa bi novim radnjama najviše išlo u prilog da imaju povoljne cene koje bi privukle kupce", zaključuje Đogović.
 
"Kvantni skok" u skup život
 
Prema poslednjim zvaničnim podacima, prosečna neto zarada na republičkom nivou iznosi 96.649 dinara, dok medijalna zarada preko koje više od 50 odsto zaposlenih u Srbiji nije imalo iznosi 75.575 dinara.
 
Prema poslednjim podacima Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine, koji se odnose na jul ove godine, prosečna potrošačka korpa iznosi 103.722 dinara i veća je za 338 dinara u odnosu na mesec pre toga, dok je minimalna potrošačka korpa viša za 198 dinara u odnosu na jun i iznosi 53.655 dinara.
 
Kupovnu moć iznad proseka imali su samo zaposleni u Beogradu. U svim ostalim gradovima i opštinama, uključujući i Novi Sad, prosečna plata nije prelazila prosečnu potrošačku korpu, ali jeste minimalnu.
  • Podbara

    28.10.2024 22:46
    Tigar je gladan
    250g putera 679 dinara u obližnjem marketu kod saobraćajne škole, u ,,truloj” Nemačkoj isti taj puter od istog proizvodjača 1,20€. Ode tigar na prinudnu dijetu.
  • Gizmo

    28.10.2024 22:17
    Dokle ce SNS kartel da dere kozu narodu?
  • Sas

    28.10.2024 22:09
    Nema kod nas zdrave konkurencije.Sve se to vrti u krug medj ovim ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Island skratio radnu nedelju - ovo su rezultati

Islandska ekonomija nadmašuje ekonomiju većine evropskih država nakon uvođenja kraće radne sedmice u celoj zemlji, bez snižavanja plata, pokazuju upravo objavljeni rezultati istraživanja.

Firma iz Abu Dabija zvanično kupila Jetel

Grupa PPF, u čijem vlasništvu je i operator Jetel, uspešno je zaključila proces prethodno najavljene prodaje više od 50 odsto akcija svojih kompanija u Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.