Gavrilović o dogovaranju cena: Da apetiti trgovaca nisu veliki - inflacija bi bila manja

Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača Efektiva, govoreći o pokretanju postupka protiv četiri velika trgovinska lanca, kaže da inflacija možda ne bi bila tolika, da njihovi apetiti nisu veliki.
Gavrilović o dogovaranju cena: Da apetiti trgovaca nisu veliki - inflacija bi bila manja
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Gavrilović kaže da su cene hrane u Srbiji više nego u razvijenijim zemljama. Kako navodi, postoji šansa da je postupak pokrenut jer je uskoro i reizbor predsednika Komisije za zaštitu konkurencije.
 
"Ovo me jeste iznenadilo. Ali možda i nije, ako se uzmu prethodna dešavanja. Prethodni put kada je bio reizbor predsednika Komisije za zaštitu konkurencije i Saveta isto je bila pokrenuta jedna zanimljiva priča. Komisija reaguje. Da li se možda slučajno pogodilo, da se pokaže da se nešto radi? Jedini kandidat sada je čovek koji je trenutno predsednik Komisije i možda i tu postoji neki motiv zašto to tek sada, a možda je to moje nagađanje", navodi on, govoreći o pokrenutom postupku. 
 
Trenutni predsednik Komisije za zaštitu konkurencije je Nebojša Perić.
Na pitanje N1 da li bi mogla da sledi kazna, sagovornik ovog medija navodi da je navikao na nerad institucija.
 
"Ja sam lično navikao na nerad insitutucija. Da institucije rade svoj posao, ne bi bilo potrebe za udruženjem potrošača. Nisam naviknut i na to da se izriču kazne i rešenja koja su u korist potrošača. Obično se ide na mutne radnje i na neke presude koje nemaju veze ni sa zakonom, ni sa elementarnom logikom. Ja ću biti iznenađen ako se postupak okonča tako što će se utvrditi da su se dogovarali i da budu kažnjeni po zakonu", objašnjava Gavrilović.
Osvrnuo se i na uključenje tužilaštva tj. Odeljenja za korupciju.
 
"Tužilaštvo kaže da je Komisija pozvana da dostavi dokaze. Dakle, tužilaštvo je oformilo predmet, nema dokaze, niti sam ja shvatio da će biti preduzete nove radnje. Nego ako Komisija sazna, da im dostavi, pa da se utvrdi da li ima elemenata krivičnog dela. Deluje neozbiljno, ali ne mora da znači da će da bude", ističe on.
 
Dodaje i da je neuobičajeno da se u medijima govori da su cene kod nas skuplje, čak i u odnosu na razvijene zemlje.
 
"Neobično mi je da se u medijima govori da su cene najskuplje kod nas, skuplje i od razvijenijih. Uvek budu jednake ili jeftinije. Poslednjih par godina imamo da je sve jeftinije u inostranstvu, nego kod nas", objašnjava sagovornik N1.
 
Na pitanje N1 zašto su uzimani podaci sa Cenoteke, kaže da sumnja da su trgovinski lanci finansirali pomenuti sajt koji, kako kaže, služi da dovede potršače u zabludu.
Gavrilović kaže da je bitno da se ceo postupak sprovede do kraja.
 
"Vučević je rekao da će angažovati BIA i Narodnu banku da se utvrdi zašto su marže tolike, ko su posrednici u prodaji. Više to nikada nije spomenuo, nismo imali ni BIA ni NBS, uletela je akcija 'bolja cena'. To je poruka bila za nešto, a to sada ne znamo", objašnjava on. 
 
Cena hrane treba da bude prihvatljiva.
 
"Cena hrane treba da bude prihvatljivija, jer da jeste, ne bi bilo akcije 'bolja cena', jer ne bi bilo prostora za akciju. Tako se samo baca prašina u oči. Postavlja se pitanje kolika bi bila inflacija - bila bi manja da njihovi apetiti nisu toliko veliki", zaključuje Gavrilović.
  • marza

    16.10.2024 11:27
    marza
    Jednostavno ograničiti procentualno maržu da ne mogu da stavljaju koliko hoće i eto rešen problem da bi se izborili sa konkurencijom uvek mogu da stave manju maržu i privuku više potrošača.
  • S

    16.10.2024 11:13
    Ovce
    Da mi nismo glupi, trgovci ne bi mogli da nas šišaju.
  • Litijum kaže ko si

    16.10.2024 11:12
    Marice litijumski stručnjaci

    Litijum omiljena tema nekompetentnih u jutro trećeg svedskog rata.
    Jedna reč kaže sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Boing otpušta deset odsto svojih radnika

Boing planira da u narednim mesecima otpusti desetak odsto svojih radnika jer i dalje gubi novac, a i pokušava da se izbori sa štrajkom koji kompaniju onemogućava u proizvodnji najprodavanijih aviona