Duško Bogdanović: Naši u sportu - nekad i sad

Bio je to početak, dugog, toplog, izuzetno zanimljivog, leta.
Duško Bogdanović: Naši u sportu - nekad i sad
Foto: 021.rs
Juli 1960. godine, uglavnom sa peticama u đačkoj knjižici, čekao sam na odlazak u Biograd. More, poznato mesto, početak raspusta, pa tako sve do septembra i sedmog razreda novosadske Osnovne škole "Žarko Zrenjanin".
 
Uz sportove, naravski. Tenis i fudbal. U dvorištu, šutirajući satima Tubeli, drugaru iz susedne zgrade, na vrata garaže porodice Berić. Onda igra na goliće sa ne baš talentovanim komšijama Ninom i Batulom, ponekad i sa Janezom, dečakom sa "dve leve" noge i previsokim Dubravkom. Kada nas nije bilo dovoljno za podelu, uskakale su i devojčice Dana i Veronka.
U "rupi", preko puta ulice, gde će uskoro početi izgradnja čuvenog Studija M Radio Novog Sada, bio sam u podeli sa mnogo starijim mladićima: Džadžom, Nešom, Dimićem, Tošicom, Acketom, Fenjom, Žukijem... Popodne, tenis sa vršnjacima iz teniskog kluba "Vojvodina" od kojih sam, u to vreme, bio mnogo bolji. 
 
I tako, do prvenstva Srbije za pionire, kada je stiglo bolno otrežnjenje. U trećem kolu, Tandari, dečak iz Subotice - docnije ozbiljan juniorski igrač i reprezentativac - "istandarisao" me je sa 6:1, 6:2! Ipak je fudbal moj sport, bio sam tada siguran.
 
Kako god, čekao sam 6. juli. U Parizu, na čuvenom "Parku prinčeva", reprezentacija Jugoslavije je igrala sa domaćinima u polufinalu Kupa evropskih nacija, tada prvom zvaničnom kontinentalnom fudbalskom prvenstvu.
 
Još rano popodne sam napanjio radio "do daske", slušao pritom sve živo što je bilo na programu, dok spiker nije konačno najavio prenos iz Francuske i mog omiljenog novinara Raću Markovića. Naslonio sam uho na radio i unezvereno slušao svaku izgovorenu reporterovu konstataciju. Naši su poveli golom Galića, onda su nam Francuzi dali tri komada. Gotovo!
Nadu je pogotkom vratio Žanetić, ali su domaćini dali i četvrti gol. Znači, kraj! 
 
Ne! Knez, i dva puta Jerković su potpuno preokrenuli rezultat. Pobedom od 5:4 Jugosloveni su ušli u finale.  Kakav tim: Šoškić, Durković, Jusufi, Žanetić, Zebec, Perušić, Knez, Jerković, Galić, Šekularac i Kostić. Toliko sam se radovao, ljubio radio aparat, istrčao na terasu i urlao manijački, da me ceo grad čuje.
 
Četiri dana docnije, novi suret sa sudbinom. Sovjetski Savez! Opet Rusi, kako smo bez obzira na etnički sastav, zvali sve "zbornaje". Iako su se Tito i Hruščov, kao, pomirili i potpisali Beogradsku deklaraciju o prijateljstvu i saradnji, one utakmice sa Olimpijskih igara u Finskoj '52. niko nije zaboravio. Bilo je to onomad, odista, više od igre. (Za)malo rata.
 
Selektori Tirnanić i Lovrić su za finale ubacili dva nova igrača: Vidinića i Miladinovića. Poveli smo opet golom fenomenalnog Galića. Izjednačio je Metreveli. Onda nas je u 113 minutu drugog produžetka, unakazio Ponedeljnik. Poludeo sam. Možda sam i plakao. Pa kako neko sa tako smešnim imenom može da nam da gol? Jugoslavija je bila druga u Evropi!
 
Sledećih dana sam u Klubu "Vojvodine" na prvom spratu moje zgrade, bezbroj puta čitao iste izveštaje, izjave igrača, komentare. Bez promene, avaj. Rusi su šampioni.
 
Ipak sam na sportskim stranama "Politike", "Dnevnika", a naročito "Sporta", zapazio da je u toku u Londonu najveći teniski turnir na svetu. Posle legendarnog Palade, Jugosloveni opet imaju jake igrače: Nikolu Pilića i Boru Jovanovića. Slušao sam komentare o njima na tenis-placu i u novinama tražio podatke o novim teniskim musketarima.    
 
Čitao sam da je u toku biciklistička trka oko Francuske. Čuveni "Tur". Moj omiljeni trkač Italijan Fautso Kopi, tog januara je iznenada preminuo. Njega sam upoznao iz sličice koje su u raznim serijama o sportistima povremeno izlazile u čokoladicama ili karamelnim tablama. U odsustvu mog heroja, pobedio je Italijan Nenecini. Opet sam tragao za novim podacima, slušao sportske delove radijskih informativnih emisija.
 
Vimbldon i "Tur", postadoše moje nove sportske strasti.
 
Leto se završavalo, a u Rimu su koncem avgusta počele Olimpijske igre. Čitao sve moguće novine, slušao radio i saznao detalje o tome ko su američka atletičarka Vilma Rudolf, čudo od boksera Kasijujs Klej, Nemac Armin Hari, najbrži čovek na planeti... Svi oni su ostali u senci Martinovićeve srebrne medalje u rvanju i one najzlatnije, naših fudbalera. Bio je to gotovo isti sastav iz Pariza, a među pobednicima su bili moji sugrađani Roganović, Takač i Kozlina.
 
Pred sam kraj Olimpijade, otac Vaja je iz Beča doneo televizor. Nemačka marka "Mec".
 
Koja radost. Sve sam pratio: od tonske kiloherc probe, programskog slajda i "himne" Televizije Ljubljana, pa redom, do beogradskog "Dnevnika" u osam uveče. Na slovenačkom jeziku, italijanskom, srpskohrvatskom. Tako je televizija, po nekolikim paralelnim tokovima, bukvalno odredila moj budući život...
                             
Šezdeset i četiri godine docnije, ali u datume precizno, sa daljinskim  upravljačem u rukama, udobno na trosedu (Mila me je već nekoliko puta upozorila da bi posle mog višesatnog izležavanja, moglo da se izleže i neko jaje), "montiram atrakcije", iz izvanredne televizijske ponude. Sportske, prvenstveno. 
 
Vimbldonski turnir. Tenis nad tenisima. Nema Pilića i Jovanovića, ali tu je Novak Đoković. Veličanstveni. Iako nije moj omiljeni slatkiš, od Mile tražim ćasu sa jagodama, uz dooosta šlaga. I, ako može, čašu nečeg penušavog. "Da znaje duša šo e Vimbldon", kako bi kazao Mače Andrevski, moj studentski cimer iz zgrade broj 165, u voždovačkoj ulici Jove Ilića. 
 
Završen meč, klik na "Tur d Frans"! U "žutoj" majici vodećeg, dominira fenomenalni Tadej Pogačar. Glavni konkurent mu je sudržavljanin Primož Roglič. Slovenci, a naši! Molim? Neko ima primedbe na moju, kao, jugonostalgiju? Gospodo drugovi, odrastao sam da se radujem uspesima "naših". Tako i zastarevam, a vi, kako vam drago...
 
Onda prebacim na prenose sa Evropskog prvenstvo u fudbalu. Nema Jugoslavije, a oni "recidivi", sada samostalne reprezentacije - od kojih se najviše očekivala demonstracija škole nekadašnjih "evropskih Brazilaca" - prdnuli su u čabar. Srbija, totalni luzeri, odustali su od ozbiljne igre i dobrih rezultata još u svlačionici. Kilav Savez, još kilaviji selektor, kilavi fudbaleri. Najkilaviji je onaj ko ih je takve sastavio.
 
Hrvati, po mnogim procenama favoriti prvenstva, prokockali su plasman u sledeću rundu u poslednjim sekundama osmominutnog, takozvanog, zaostavnog vremena. Nisu se obrukali, makar.
Slovenci! Uživao sam u njihovoj igri, taktici odličnog selektora, sjajnoj atmosferi na terenu, na klupi, posebno među njihovim fanovima na tribinama. Ta borbena grupa Slovenaca, Srba, Hrvata i Bošnjaka, složno pevajući stihove svoje državne himne, potpuno je nadigrala favorizovane i preterano nadrkane Portugalce. 
 
Ali, avaj, uglavnom preuzbuđeni u odsudnim trenucima, sami su sebe eliminisali. Novi "evropski Brazilci"? Nikako! Novi "Jugoslaveni"? Tek to, nisu. Iz sve snage sam, ipak, navijao za njih.
 
Šta su za jednog "bumera" prohujale 64 godine? Tek treptaj u vremenu i prostoru. Isti sportovi, sa drugima protagonistima, doduše. Ista strast! Ista radost. Ista tuga. Malo je sve usprenije. Nova, a stara bol, sve češće i intenzivnije, javlja se u ostarelom telu. Dokaz da sam živ, valjda?
 
Ali tu su novi mediji, nauci hvala. Ne jurim sveže novine i ne guram glavu u radio prijemnik. Imam televizor i čarobni daljinac. I, trosed, bogu hvala. Ako nešto propustim, kliknem na svoj smartfon, odem na željeni sajt i eto me, tamo negde, gde bih želeo da budem.
 
Vreme sporta i uživanja me ne napušta. Uz nove medije, naravski...
 
Sve "Senke sećanja" Duška Bogdanovića čitajte na OVOM LINKU.
  • Kapetan momcadi

    10.09.2024 13:24
    Bravo
    Odlican clanak, voleo bih da je vise takvih.
  • Baka

    10.09.2024 12:23
    Mladost
    Hvala Vam. Opisali ste mene.
  • predrag

    10.09.2024 11:39
    Nije cudo sto ga svaka TV zove da strucno, zabavno i ISKRENO komentarise utakmice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Nestašice vode - možemo li ih sprečiti?

Paklena tromesečna suša primorala nas je da ovog leta i te kako povedemo računa o vodi, kako pijaćoj, tako i onoj koja se koristi za druge ljudske potrebe ili u industriji, poljoprivredi i rudarstvu.

Ko je ovde debeo?

Trendovi današnjice koji se bave diktiranjem onoga kako treba da živimo, kako da se ponašamo, da mislimo i da radimo nameću nekoliko ključnih stvari.

Pravo na gaženje građana

"Vlast nam je i do sada pružala primere nekažnjenog divljanja u saobraćaju ali to je bilo rezervisano samo za pripadnike 'elite'".

Kako da mi dete preživi Srbiju?

"U stalnom raskoraku kako vaspitavati decu: onako kako ja mislim da je ispravno ili onako kako će da preživi Srbiju", rečenica je koju sam pročitala negde na internetu.

Poslednja odbrana Piksijeva

Kada masa napada nekoga, imam prirodnu potrebu da pokušam da odbranim napadnutog, a pogotovo kada nekog napada ekipa iz Informera i ostalih "novinskih" redakcija.

Zveckanje nuklearnim naoružanjem

Nijedna od sukobljenih strana na istoku Evrope nije zadovoljna do sada postignutim na ratištu, a na svetskoj političkoj sceni sve češće se uočavaju naznake spremnosti za upotrebu nuklearnog oružja.

Šoping mol za manju bol

Opšte je poznato da tržni centri štapom i kanapom smišljaju nedelje nečega kako bi privukli što više novih i drugačijih posetilaca.

U slavu Štranda

Obale su mesta na kojima su nastajali gradovi. Danas su obale mesta ka kojima ljudi migriraju tokom leta. Istovremeno, na tom početku kopna zatvara se krug - tamo gde se gradio, tamo se i ruši grad.