Ukrajinska vojska dobija pomoć: Psi-roboti pomagaće vojnicima na frontu

Nečujni i okretni psi-roboti biće raspoređeni na ukrajinskom frontu kako bi odmenili vojnike u misijama opasnim po život i pomogli im u otkrivanju mina.
Tokom demonstracije na tajnoj lokaciji u Ukrajini model psa-robota "BAD One" pokazala je da može da trči i skače izvršavajući komande koje je od operatera dobijala daljinski, izvestila je agencija AFP. 
 
Ovaj robot biće takođe dostupan u sofisticiranijoj verziji "BAD Two", ali ta verzija nije mogla biti prikazana navodno iz bezbednosnih razloga.
Sposobni da preuzmu mnoge uloge na frontu, ovi roboti-psi mogli bi da postanu vredan saveznik za ukrajinsku vojsku kojoj nedostaje ljudstvo u borbi protiv ruske invazije koja traje već dve i po godine.
 
Robote je zbog veličine teško otkriti i mogu da istražuju neprijateljske rovove ili unutrašnjost zgrada u borbenim zonama, jer su opremljeni i termičkim skenerima.
"Imamo vojnike koje šaljemo u izviđačke misije. Oni su veoma obučeni i iskusni, ali su trajno izloženi rizicima", objasnio je operater izvodeći demonstracije pred novinarima AFP.
 
Specijalista iz britanske kompanije koja razvija ova vojna rešenja ističe da ovaj pas-robot smanjuje rizike.
"Pas-robot smanjuje rizike za vojnike i povećava operativne sposobnosti. Na kraju, to spašava živote", dodaje specijalista .
 
Koristan za otkrivanje mina ili improvizovanih eksplozivnih naprava, robot-pas se takođe može koristiti za isporuku municije ili lekova na opasna žarišta bojnih polja.
  • Joca

    08.08.2024 19:52
    Rusija ima neograničene rezerve ljudstva - Ukrajina nema. Svaki život je važan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija