Delo ultrarealističnog robota-umetnice uskoro na aukciji, očekuje se bar 100.000 funti za njega

Delo robota umetnice Ai-De, humanoida napravljenog pomoću algoritama veštačke inteligencije, naći će se na aukciji kuće Sotbi u novembru, što je prvi put da se takvo delo prodaje.
Delo ultrarealističnog robota-umetnice uskoro na aukciji, očekuje se bar 100.000 funti za njega
Foto: Screenshot (Youtube/Channel 4 News)
Portret engleskog matematičara Alena Turinga, smatranog ocem moderne informatike, prodaje se u okviru odeljka onlajn prodaje nazvanog "presek umetnosti i tehnologije", koja će se odvijati od 31. oktobra do 7. novembra. 
 
Vrednost slike nazvane Bog veštačke inteligencije (AI God) procenjena je na između 100.000 i 150.000 funti, prema tvorcima robota Ai-Da.
Taj ultrarealistični robot je jedan od najrazvijenijih na svetu. Robot je 2019. godine kreirao tim predvođen Ejdanom Melerom, galeristom i osnivačem AI-Da Robot Studija sa stručnjacima za veštačku inteligenciju univerziteta Oksford i Birmingem u Engleskoj.
 
Ime je inspirisano Ejdom Lavlejs (Ada Lovelace), prvom ženom koja se bavila kodiranjem.
 
Robot umetnik koji koristi veštačku inteligenciju da stvara slike ili skuplture ima kamere u očima i bioničke ruke. Kreće se i govori samostalno, bez ljudske intervencije.
 
"Preko slika Alena Turinga obeležavam njegova ostvarenja i njegove doprinose razvoju informatike i veštačke inteligencije", izjavio je robot, prenosi se u saopštenju Sotbija.
 
Portret koji predstavlja destrukturisano lice sa tamnim tonovima vidno podseća na strahovanja Alena Turinga oko upotrebe te tehnologije i nastavlja da postavlja pitanja dokle će nas dovesti moć veštačke inteligencije, rekao je kreator Ai-De Ejdan Meler. 
Dela robota Ai-De već su bila izložena na bijenalu u Veneciji, u muzeju za dizajn u Londonu, kod piramida u Gizi i u Ujedinjenim nacijama. Robot je govorio u gornjem domu britanskog parlamenta 2022. godine. 
 
Druga dela koja ispituju ulogu veštačke inteligencije i definiciju umetničkog stvaralaštva biće prodavana tokom iste nedelje, na onlajn aukciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija