Više od 36.000 Palestinaca poginulo od početka rata, Netanjahu kaže da neće biti prekida vatre

Premijer Izarela Benjamin Netanjahu saopštio je da neće biti trajnog prekida vatre u Gazi sve dok Hamasove vojne i upravljačke sposobnosti ne budu uništene.
Više od 36.000 Palestinaca poginulo od početka rata, Netanjahu kaže da neće biti prekida vatre
Foto: Beta/AP
Netanjahu je naveo da se uslovi Izraela za okončanje rata nisu promenili - uništenje vojnih i upravljačkih sposobnosti Hamasa, oslobađanje svih talaca i osiguranje da Gaza više ne predstavlja pretnju Izraelu.
 
"Izrael će nastaviti da insistira na tome da se ti uslovi ispune pre nego što se uspostavi trajni prekid vatre", rekao je Netanjahu.
Istakao je i da je isključena ideja da će Izrael pristati na trajni prekid vatre pre nego što ti uslovi budu ispunjeni, prenele su agencije.
 
Predsednik SAD Džozef Bajden predstavio je nedavno plan koji predviđa prekid vatre u trajanju od šest nedelja, pregovore o uslovima trajnog prekida neprijateljstava i obnovu Gaze.
Operacije na severu Gaze završene
 
Izrael je završio borbene operacije u regionu Džabalija na severu Gaze, a nastavlja ofanzivu na jugu, u nameri da slomi otpor Hamasa u gradu Rafa na granici sa Egiptom, saopštila je izraelska vojska (IDF).
 
U okviru intenzivnih operacija u regionu Džabalije, koje su uključivale više od 200 vazdušnih napada, uništeno je više od deset kilometara tunela.
 
Prema navodima IDF,  Hamas je pretvorio Džabalijinu civilnu infrastrukturu u "utvrđeni borbeni kompleks", otvarajući vatru na izraelske vojnike iz škola i drugih lokacija na kojima su se civili sklonili.
Izraelska vojska pojačava ofanzivu na jugu Gaze, uništavajući pozicije sa raketnim bacačima i tunele koje je Hamas izgradio u centru grada.
 
Tokom tih operacija, izraelska vojska otkrila je tela sedmoro od ukupno 250 talaca koje je Hamas uzeo prilikom napada na Izrael 7. oktobra prošle godine.
 
Prema navodima Ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa, od oktobra je više od 36.000 Palestinaca poginulo u izraelskim vazdušnim napadima i kopnenim operacijama. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.