Izbori u EU: Krajnja desnica prva u Francuskoj i Austriji, druga u Nemačkoj i Holandiji

Najviše glasova na izborima za Evropski parlament osvojila je konzervativna Evropska narodna stranka (EPP), a krajnje desne stranke imaće više poslanika nego do sada, pokazuje prva projekcija.
Prema projekciji koju je večeras predstavila predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, EPP će u narednom petogodišnjem sazivu EP imati 181 od 720 poslanika.
 
Na drugom mestu je Progresivna alijansa socijalista i demokrata (S&D) koja će imati 135 poslanika, pokazuje projekcija zasnovana na procenama osvojenih glasova po državama članicama i izlaznim anketama.
Treće mesto zauzela je liberalna grupa Obnovimo Evropu sa 82 mandata, a slede dve krajnje desne grupe - Evropski konzervativci i reformisti (ECR) sa 71 i Identitet i demokratija sa 62 poslanika.
 
Ako se projekcije pokažu kao tačne, politička grupa Zeleni/EFA imaće 53 poslanika, a Levica 34.
U novom sazivu će biti i 102 poslanika koji ne pripadaju ni jednoj političkoj grupi. Među njima je 51 dosadašnji poslanik i 51 novoizabrani, uključujući predstavnike krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) koja je nedavno isključena iz grupe Identitet i demokratija.
 
Krajnja desnica prva u Francuskoj i Austriji, druga u Nemačkoj i Holandiji 
 
Krajnja desnica je osvojila najviše glasova na izborima za Evropski parlament u Francuskoj i Austriji, dok je u Nemačkoj i Holandiji zauzela drugo mesto, pokazuju projekcije rezultata zasnovane prvenstveno na izlaznim anketama.
 
U Evropskom parlamentu je objavljeno da je najviše glasova u Francuskoj dobila krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, koja je osvojila 31,5 odsto.
 
Na drugom mestu, ali daleko iza, nalazi se koalicija koju predvodi francuski predsednik Emanuel Makron, sa 15,2 odsto glasova, a na trećem je Socijalistička partija sa 14 odsto.
 
U Nemačkoj je najviše glasova dobila konzervativna koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) - 29,5 odsto, a krajnje desna Alternativa za Nemačku (AfD) 16,5 odsto.
 
Na trećem mestu su vladajuće socijaldemokrate kojima pripada i kancelar Olaf Šolc sa 14 odsto, na četvrtom su takođe vladajući Zeleni sa 12 odsto.
 
U Austriji je krajnje desna Slobodarska partija Austrije zauzela prvo mesto sa 27 odsto glasova, druga je konzervativna Austrijska narodna stranka sa 23,5 odsto, a treće su socijaldemokrate sa 23 odsto. Zeleni su dobili 10,5 odsto, koliko ima i liberalna stranka NEOS.
 
U Holandiji je najviše glasova dobila koalicija zelenih i socijalista - 21,6 odsto, dok je desničarska Stranka za slobodu druga sa 17,7 odsto glasova, pokazuju izlazne ankete.
 
U Hrvatskoj je najviše glasova dobila vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) - 33,7 odsto, a druga je koalicija oko Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) sa 27,8 odsto.
 
U Grčkoj je najviše glasova dobila vladajuća Nova demokratija premijera Kirijakosa Micotakisa - 30 odsto, a druga je levičarska Siriza sa 16,7 odsto. Treća je stranka levog centra PASOK sa 12,4 odsto, četvrti su komunisti (KKE) sa 9,1 odsto, dok su nacionalisti dobili 8,8 odsto, pokazuju izlazne ankete.
 
U Bugarskoj je najviše glasova dobila konzervativna koalicija stranke GERB i Saveza demokratskih snaga - 26,2 odsto, druga je liberalna koalicija stranke Nastavljamo sa promenom i saveza Demokratska Bugarska sa 15,7 odsto, a treća krajnje desna stranka Preporod sa 15,4 odsto.
 
U Danskoj, koja ima 15 poslanika EP, četiri će pripasti grupi Obnovimo Evropu, po tri grupama S&D i Zeleni/EFA, dva će imati EPP, a Levica i Identitet i demokratija po jednog. Jedan poslanik ne pripada ni jednoj grupi.
 
Na Kipru, koji daje šest poslanika EP, grupa EPP je dobila dva, Levica i S&D po jednog, dok će dva otići strankama koje ne pripadaju ni jednoj od dosadašnjih sedam grupa.
 
Na Malti je Laburistička partija dobila 44,7 odsto, a Nacionalistička stranka 42,5 odsto. Od šest mandata Malte u EP, po tri će pripasti grupama EPP i S&D.
  • Cane

    10.06.2024 16:26
    Ponuda
    Kakava ponuda takvi izbori. A ponuda loša, slaba... Kao i svuda.
    Ova civilizacija kao i mnoge u nizu svakako nema teoretske šanse da opstane na Zemlji s obzirom na ponašanje, izbore, racionalnost, tako da svejedno....
  • Mali Perica

    10.06.2024 09:18
    Svesno u desno
    "Krajnja desnica prva u Francuskoj i Austriji, druga u Nemačkoj i Holandiji.."
    - Neće ljudi više ni pseudo-leve ni šatro-ekološki nastrojene hohštaplere i prevarante. I to je TO...
  • Pogodi ko je

    10.06.2024 07:26
    Proruske strane u Bugarskoj znaci da se Srbija oprosti od istocne Srbije. Proslo je 30 godina od pada istocnog bloka, taman dovoljno da se zaboravi beda koja je tada vladala. Inace, sto se izbora tice Seselj i nacisti (sa Vucicem) piskaju od srece. Rusija se opet umesala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Još dva šumska požara u blizini Atine

Zbog dva velika šumska požara u blizini Atine, lokalne vlasti su izdale hitna naređenja da se neki stanovnici evakuišu, a drugi ostanu kod kuća i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

Sutra počinje mađarsko predsedavanje EU

Šestomesečno predsedavanje Savetu EU Mađarske počinje sutra a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja.