Preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament: Najjača je Evropska narodna partija

Evropski parlament objavio je jutros preliminarne rezultate evropskih izbora, održanih od 6. do 9. juna, po kojima je najjača stranka ponovo Evropska narodna partija sa 184 mandata.
Preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament: Najjača je Evropska narodna partija
Foto: Pixabay
Odziv birača na nivou Evropske unije je 51 odsto.
 
Socijalisti i demokrate imaće 139 poslanika, Obnovimo Evropu 80, dok će Evropski konzervativci i reformisti imati 73 poslaničkih mandata, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni nešto iza 2.30h, na osnovu dostupnih preliminarnih ili konačnih rezultata u 27 država članica Unije.
Grupa Identitet i demokratija ima 58 poslaničkih mesta, Zeleni 52, nezavisnih poslanika biće 45, dok je Levica na 36 mandata.
 
Parlament je objavio i da će biti 53 poslanika koji spadaju u kategoriju "ostali", odnosno radi se o novim poslanicima koji još ne pripadaju nijednog grupaciji.
Prema poslovniku Evropskog parlamenta, poslaničku grupu čini najmanje 23 poslanika izabranih u najmanje sedam država članica.
 
Preliminarni rezultati razlikuju se u nekoliko mandata od projekcija koje su grupi EPP davale 189 poslanika, SD 135, a Obnovimo Evropu projektovala na 83 mandata.
 
Konzervativci su bili na 72 poslanika u projekcijama, dok se u mandat slažu projekcije i preliminarni rezultati sa Identitet i demokratiju.
 
Zeleni su prema projekcijama mogli da računaju na mandat više - 53, dok je Levica u projekcijama imala poslanika manje.
 
Pravo glasa na evropskim izborima imalo je 362.573.028 birača, a za 720 poslaničkih mesta na listama su bila 16.303 kandidata. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.