Plata poslanika u Evropskom parlamentu oko 7.000 evra: A evo koliko još mogu da prihoduju

Svi poslanici u Evropskom parlamentu imaju istu platu, a ona je prema podacima iz 2023. iznosila 10.075 evra bruto, odnosno 7.854 evra neto nakon odbitka EU poreza i doprinosa za osiguranje.
Plata poslanika u Evropskom parlamentu oko 7.000 evra: A evo koliko još mogu da prihoduju
Foto: 021.rs
Plata evroposlanika definisana je Statutom članova Evropskog parlamenta, a izračunava se iz osnovne osnovne plaće sudije Suda Evropske unije, pri čemu je naknada evroposlanika 38,5 odsto te plate, prenosi portal Net.hr.
 
Pored te plate, evroparlamentarci primaju i druge naknade pa tako pored plate od 7.854 evra mogu dodatno da zarade još nekoliko hiljada evra.
Kao primer portal navodi dnevnicu od 350 evra koja pokriva smeštaj, obroke i povezane troškove svakog dana tokom službenog rada poslanika u EP, a na iznos dnevnice utiče i to da li su glasali.
 
Zatim, tu su još i putni troškovi za dolaske na sednice i sastanke Evropskog parlamenta u Briselu i Strazburu, a gornje granice postavljene su do najviše cene avio-prevoza biznis klase, karte za voz prvog razreda ili 0,58 evra po kilometru za putovanja automobilom (do najviše 1.000 kilometara).
Karte izdaje EP, a postoje još i utvrđeni iznosi koji se temelje na udaljenosti i trajanju putovanja kako bi se pokrili razni putni troškovi (putarina, troškovi prekomernog prtljaga, troškovi rezervacije i sl).
 
Kontroverzna naknada
 
Evroposlanici imaju pravo i na refundaciju do dve trećine lečenja. Ipak, navodi dalje Net.hr, najspornija je naknada za opšte troškove od 4.950 evra mesečno koja poslanicima omogućava pokrivanje troškova kao što su najam kancelarije u državi članici u kojoj su izabrani ili troškova za informatičke hardvere i softvere, kancelarijski materijal, mobilne telefone/pretplate i internetske pretplate.
 
Taj iznos leže direktno na račun evroposlanika i troškovi ne moraju da se pravdaju, zbog čega se naknada smatra kontroverznom.
 
Takođe, tu je i naknada za kraj mandata odnosno prelazna naknada u iznosu od jedne mesečne plate za svaku godinu u kojoj su vršili dužnost, ali za najviše dve godine od kraja mandata.
 
Kada bivši evroposlanik preuzme dužnost negde drugde, iznos prelazne naknade smanjuje se u zavisnosti od iznosa nove plate.
 
Ako evroposlanik istovremeno ima pravo na starosnu ili invalidsku penziju, ne može da prima i penziju i naknadu, već mora da odabere jedno ili drugo.
Istovremeno, svaki evroposlanik ima pravo i na mesečni budžet od 28.696 evra iz kog se pokrivaju troškovi poput plata ličnih asistenata, ali taj novac se ne isplaćuje evroposlanicima direktno, ne smeju da zapošljavaju bliske rođake, a asistenti ne smeju da učestvuju u aktivnostima koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa.
 
Kako se navodi, ove povlastice nakon izbora 2024. očekuje ukupno 720 poslanika, što je 15 više nego na prošlim izborima, a najviše poslanika parlamentu imaće Nemačka (96) i Francuska (81).
 
Slede Italija (76), Španija (61) i Poljska (53), Rumunija (33) i Holandija (31). Oko 20 evroposlanika imaće Belgija (22), Grčka (21), Češka (21), Švedska (21), Portugal (21), Mađarska (21) i Austrija (20). Manje od toga imaju Bugarska (17), Danska (15), Finska (15), Slovačka (15) i Irska (14). Hrvatska ima 12, a pri dnu liste su Litvanija (11), Slovenija (9), Letonija (9), Estonija (7), Kipar (6), Luksemburg (6) i Malta (6).
  • Ivan, Osijek

    10.06.2024 20:20
    EP
    Za još jedan mandat za EU parlament ponovo je izabrana i jedna Srpkinja iz Hrvatske: Biljana Borzan. Dobila je preferencijalnih glasova samo nešto manje od prvoplasiranog Plenkovića. Glasove je dobila jer se ne bori za prava Srba u EU, niti Hrvata, već za prava građana.
  • Naši

    10.06.2024 13:55
    Imaju više
    Doduše moraju malo da muvaju, trguju uticajem i slično, ali zato posle mandata-stanovi, ne zna im se broj, vinogradi, puni računi, ihaj, radost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Galebovi napali devojku u Splitu

Nekoliko galebova je grupno napalo jednu Splićanku, koja se nakon početnog šoka, uz pomoć prolaznika odbranila rukama i tako izbegla teže povrede.