VIDEO: Rusija i Severna Koreja potpisale da će jedna drugoj pomoći u slučaju napada

Ruski predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un danas su, tokom samita u Pjongjangu, potpisali sporazum o saradnji, koji uključuje obećanje uzajamne pomoći ako budu napadnute.
VIDEO: Rusija i Severna Koreja potpisale da će jedna drugoj pomoći u slučaju napada
Foto: Beta/AP
Nije bilo jasno kakvu vrstu pomoći podrazumeva sporazum, opisan kao "sveobuhvatno strateško partnerstvo".
 
Putin je dodao da Rusija ne isključuje mogućnost razvoja vojno-tehničke saradnje sa Severnom Korejom u tom sporazumu, prenose ruske državne novinske agencije.
Kim je rekao da je sporazum mirnog i odbrambenog karaktera, navode Ria Novosti. 
 
"Ne sumnjam da će to postati pokretačka snaga koja ubrzava stvaranje novog multipolarnog sveta", rekao je Kim.
 
Rusija i Severna Koreja potpisale su i sporazume o saradnji u oblastima zdravstva, medicinskog obrazovanja i nauke, prenose ruski državni mediji pozivajući se na sajt Kremlja.
Ovo je prva Putinova poseta Severnoj Koreji nakon 24 godine i dolazi usred sve veće zabrinutosti međunarodne zajednice zbog aranžmana o naoružanju u kojem ta zemlja Moskvi obezbeđuje preko potrebnu municiju za njen rat u Ukrajini u zamenu za ekonomsku pomoć i transfer tehnologije koji bi mogli da pojačaju pretnju koju predstavlja Kimov program nuklearnog oružja i raketa.
 
Govoreći na početku pregovora, Putin je zahvalio Kimu na podršci Severne Koreje ratu u Ukrajini, koji je deo, kako je naveo, "borbe protiv imperijalističke hegemonističke politike SAD i njenih satelita protiv Rusije"
 
Putin je pozdravio veze koje su počele sa sovjetskom vojskom i borbom protiv japanske vojske na Korejskom poluostrvu u završnim operacijama Drugog svetskog rata, i podršku Moskve Pjongjangu tokom Korejskog rata.
 
 
Kim je rekao da su odnosi između Moskve i Pjongjanga sada još bliži nego u sovjetsko vreme i nazvao Putinovu posetu prilikom da učvrsti njihovo "vatreno prijateljstvo".
 
Kim je obećao "punu podršku i solidarnost svoje zemlje ruskoj vladi, vojsci i narodu u sprovođenju specijalne vojne operacije u Ukrajini radi zaštite suvereniteta, bezbednosnih interesa i teritorijalnog integriteta".
On je takođe pozdravio, kako je istakao, "važnu ulogu i misiju Rusije u očuvanju strateške stabilnosti i ravnoteže u svetu".
 
Pre razgovora, Kim je Putina dočekao raskošnom ceremonijom na glavnom gradskom trgu, gde je predstavio ključne članove severnokorejskog rukovodstva, uključujući ministra spoljnih poslova Čoe Son Huija, glavnog pomoćnika i sekretara vladajuće partije Džo Jong Vona i sestru vođe Kim Jo Džong.
  • NS

    20.06.2024 20:37
    zvezde
    @ Sima Kosmos
    Jeste li Vi ovih dana gledali u zvezde ili vesti? Promaklo Vam je da je Putin poklonio Kim Džong Unu novi ruski automobil, limuzinu Aurus. I sam je bio za volanom kada su se provozali.
    Sad što Vam je to promaklo, dešava se! Možda čitate neke ozbiljne i pametne knjige, a ne gledate u televizor i vesti u raznim medijima. A što ste odmah krenuli u pljuvanje, a pojma nemate o onom što pljujete, to već nije lepo i i ozbiljan je problem kad je reč o onome što se danas često čuje - kognitivnih sposobnosti.
    Ali je u Vašem komentaru zaista najsmešnije što ne umete da prepoznate Mercedes, a bacili ste se u komentarisanje!
    Kamion i džip, recimo, umete da razlikujete?
  • Doboj

    20.06.2024 17:43
    @petar
    Ne čekaj slobodu petre nego u avion i pravac Koreja, raj na zemlji!
  • Particulare matter

    19.06.2024 15:37
    Putinova poseta Severnoj Koreji je samo najnoviji pokazatelj pada značaja Rusije u svetu. Pre početka ruske agresije na Ukrajinu bilo je nezamislivo da Putin mora da poseti taj staljinistički koncentracioni logor na istoku. Sada je to sve što je ostalo od ruskih "prijatelja" a Putin na nivou prosjaka koji moli za oružje. Za Kim Džong Una ovo je bez sumnje podsticaj. Dobija rusku podršku, pre svega novac i oslobađa se svoje municije lošeg kvaliteta koja je još za vreme njegovog dede smatrana zastarelom. Svaka zemlja koja može da izvuče ustupke i korist od Rusije to sada čini na efikasan način. Srbija samo pravi sebi štetu podrškom Rusiji a bez kontrausluge i interesa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.