Borel: Orban na samitu turkofonih zemalja predstavlja samo Mađarsku

Žozep Borel je podsetio jmađarskog premijera Viktora Orbana koji učestvuje na samitu Organizacije turkofonih zemalja, da on na tom skupu predstavlja svoju zemlju a ne i EU, kojoj Mađarska predsedava.
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost je naglasio da je učešće Orbana na neformalnom samitu Organizacije turkofonih država u azerbejdžanskom gradu Šuši isključivo u okviru bilateranih odnosa Mađarske i te organizacije. 
 
Ovo upozorenje dato je posle sličnog upozorenja izdatog u petak oko posete Orbana Moskvi, koja je takođe podstakla ocenu Borela da Orban, čija zemlja je aktuelna predsedavajuća EU, nije dobio mandat Unije da poseti Rusiju, naglašavajući da Brisel isključuje zvanične kontakte sa Moskvom. 
Orbanov politički direktor je na novo upozorenje ironično upitao na društvenoj mreži X da li imaju prava da večeraju ili takođe moraju da dobiju mandat od Saveta EU za to.
 
Organizacija turkofonih država je međunarodna organizacija koja okuplja zemlje u kojima se govori turski. Osnovali su je kao Savet turkofonih država 2009. Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan i Turska. Mađarska je postala posmatrački član 2018. 
Prema Orbanu, ta organizacija, bliska turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, predstavlja važan stub saradnje istok-zapad, naveo je jedan od Orbanovih saradnika. 
 
EU je 2022. godine odbacila izjave Turske o priključenju Turske republike Severni Kipar, koju EU ne prizna, kao posmatračkog člana te organizacije. 
 
Borel je to ponovio u svom saopštenju.
 
"Evropska unija odbacuje pokušaje Organizacije turkofonih država da legitimizuje kao posmatrača secesionistički entitet kiparskih Turaka, takozvanu 'Tursku republiku Severni Kipar' koja nije priznata na međunarodnom nivou", napisao je on.  
  • musa

    07.07.2024 16:31
    Tako je! Orbanistanu nije mesto u EU!
  • Ташоли

    07.07.2024 12:36
    Живо ме занима да ли г. Борељу, макар у сну, дође да се запита како је могуће да не признаје "сецесионистички ентитет кипарских Турака" а истовремено признаје "сецесионистички ентитет косовских Албанаца"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU će tužiti Mađarsku zbog spornog zakona

Evropska komisija je saopštila da će tužiti Mađarsku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog mogućih kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja i udruživanja.