Finska usvojila zakon koji blokira ulazak migranata iz Rusije

Finski parlament usvojio je zakon kojim se graničnoj policiji daje ovlašćenje da blokira tražioce azila koji prelaze iz Rusije.
Finska usvojila zakon koji blokira ulazak migranata iz Rusije
Foto: Pixabay
Finska je optužila susednu Rusiju da koristi migracije kao oružje tako što podstiče veliki broj migranata iz zemalja poput Sirije i Somalije da pređu granicu, što Kremlj poriče.
 
Helsinki veruje da Moskva promoviše migracije kako bi se osvetila za ulazak Finske u NATO savez, koji podstiče Ukrajinu protiv ruske invazije.
Desničarska vlada premijera Peterija Orpa rekla je da je predlog zakona ključan za zaustavljanje budućih dolazaka migranata, uprkos tome što je zakon u sukobu s međunarodnim obavezama o ljudskim pravima.
 
Od marta nije bilo novih dolazaka tražilaca azila. 
Finska je krajem prošle godine zatvorila svoje kopnene granice s Rusijom.
 
Potez Finske sličan je koracima preduzetim poslednjih godina u drugim evropskim zemljama, uključujući Poljsku i Litvaniju, kako bi se migrantima otežalo prelaženje granice iz Rusije i ruskog saveznika, Belorusije.
 
Finski predlog zakona usvojen je sa 167 glasova za, 31 protiv i jednim suzdržanim. Za usvajanje predloga bila je potrebna dvotrećinska većina glasova u parlamentu sa 200 zastupnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres kod Nikšića

Zemljotres jačine 3,4 stepena, sa epicentrom u blizini Nikšića, pogodio je večeras Crnu Goru.