Vladi Hrvatske predata peticija protiv obaveznog vojnog roka

Centar za ekonomsko obrazovanje podneo je danas vladi i ministarstvu odbrane Hrvatske peticiju protiv vraćanja obaveznog vojnog roka u toj državi koju je potpisalo više od 5.000 građana.
Vladi Hrvatske predata peticija protiv obaveznog vojnog roka
Foto: 021.rs
U saopštenju za javnost, Centar je naveo da je peticija važan prvi korak jer se time zvanično saopštavaju ekonomski i pravni argumenti protiv te politike, iako sama peticija jedino obavezuje državna tela da odgovore podnosiocima.
 
Ministarstvo odbrane još nije predstavilo celoviti program vojnog osposobljavanja, ali su, kako se navodi u saopštenju, detalji o mogućim modelima koji povremeno izlaze iz ministarstva već pobudili veliki interes javnosti pa tako i građanskog udruženja koje je organizovalo peticiju.
Centar je u saopštenju skrenuo pažnju na to da su pojedinci iz ministarstva odbrane i članovi saborskog Odbora za odbranu u medijima predstavili dvostruko duže trajanje civilne službe kao praksu nekih evropskih zemlja, koja je prisutna i u "većini NATO-a".
 
"Jedina evropska zemlja koja propisuje dvostruko duže trajanje civilne službe svim vojnim obaveznicima koji ulažu prigovor savesti je Belorusija. Hrvatska nije notorna diktatura, ugradila je Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u svoj pravni poredak i ne sme da preuzme beloruski model slobode savesti", ocenio je izvršni direktor CEO-a Hrvoje Marković.
Ističe se da je Finska jedina članica NATO-a i EU koja samo manjem delu vojnih obaveznika nameće dvostruko dužu civilnu službu. Takvo postupanje, dodaje se, bilo je predmet rasprave radne grupe poslednje opšte periodične revizije Veća za ljudska prava UN-a.
 
Osim problematičnog uređenja civilne službe, potpisnici peticije smatraju da vojni rok krši ustavom garantovano pravo na jednakost pred zakonom i ističu negativne ekonomske posledice za tržište rada.
 
Ministar odbrane Ivan Anušić iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) već je nekoliko puta najavio vraćanje obaveznog vojnog roka za mladiće starije od 18 godina i to od početka iduće godine. On je nedavno izjavio da se detalji još dogovaraju i da se čeka politička procedura.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet