Zvaničnik Hamasa: Mi i Iran ne želimo rat, ali bi ubistvo vođe trebalo kazniti

Visoki zvaničnik palestinskog pokreta Hamas Kalil al-Haja tvrdi da ta islamistička organizacija i njen glavni pristalica Iran ne žele regionalni rat.
On je međutim ocenio ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanijea "zločin koji bi trebalo kazniti", preneli su izraelski mediji vest Rojtersa.
 
Asošijeted pres konstatuje da napadi na dvojicu vođa militanata u Bejrutu i Teheranu u razmaku od nekoliko sati, koji se pripisuju Izraelu, mogu da zapale ceo region.
Međunarodni posrednici rade na tome da Izrael i Hamas pristanu na prekid vatre i da se smanji napetost između Izraela i libanskog Hezbolaha posle višemesečnih prekograničnih sukoba.
 
Hezbolah je rekao da će obustaviti napade na Izrael ako bude postignut prekid vatre u Gazi.
Ubistvo lidera Ismaila Hanijea u Teheranu bi moglo navesti Hamas da se povuče iz pregovora kojima posreduju SAD, Egipat i Katar, ali još nije dao izjavu o tome.
 
Napad na visokorangiranog komandira Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu mogao bi da nanese štetu pokušajima da se smiri Bliski istok.
 
I Iran je zapretio da će odgovoriti na napad na svoju teritoriju i to ubrzo po inauguraciji svog novog predsednika na koju je Hanije bio došao.
 
"Događaji u Teheranu i Bejrutu guraju čitav Bliski istok u razoran regionalni rat", rekao je jedan zapadni diplomata čija je zemlja učestvuje u diplomatskim nastojanjima da se izbegne sveopšti rat.
 
Skaj njuz Arabija je objavio da je telo vojnog lidera Hezbolaha Šukra izvučeno iz ruševina zgrade u Bejrutu pogođene u izraelskom napadu prošle noći i da je njegova porodica obaveštena.
Ranije danas je Hezbolah saopštio da je on bio u zgradi u vreme udara, ali nije potvrdio njegovu smrt.
 
Ministar odbrane Izraela Joav Galant je u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Lojdom Ostinom "istakao posebno u ovom trenutku da država Izrael radi da postigne okvir za oslobađanje talaca" iz Gaze.
 
On je takođe rekao da je "precizna operacija u kojoj je ubijen komandir Hezbolaha direktni odgovor na napad u kojem je ubijeno 12 dece u Maždal Šamsu" u subotu na Golanu.
 
Galant je naglasio da Izrael ne teži ratu, ali da je izraelska vojska i dalje spremna da brani svoje građane i odgovori na svaki napad Hezbolaha.
  • zgađen

    31.07.2024 21:56
    Nevinih nema
    Eliminišu teroriste koristeći terorističke metode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet