Netanjahu: Izrael čekaju izazovni dani, spremni smo za svaki scenario

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je da su pred njegovom zemljom "izazovni dani", te da se posle napada u Bejrutu odasvud čuju pretnje Izraelu.
Netanjahu: Izrael čekaju izazovni dani, spremni smo za svaki scenario
Foto: Beta/AP
"Spremni smo za svaki scenario i stajaćemo ujedinjeni i odlučni protiv svake pretnje", rekao je on.
 
Netanjahu je ponovio da će rat potrajati i da zahteva izdržljivost građana Izraela, mada je on pod pritiskom kod kuće i u inostranstvu da ga okonča.
"Nisam popustio pod tim glasovima tada i neću im popustiti sada", naglasio je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.
 
On je rekao da Izrael ne bi eliminisao lidere Hamasa i borce, uništio infrastrukturu tog palestinskog pokreta, ne bi preuzeo granicu između Gaze i Egipta da je poslušao te pozive.
Ne bi bili stvoreni uslovi koji ne samo približavaju Izrael oslobađanju talaca zatočenih u Gazi, već i da se postignu svi ciljevi rata, smatra Netanjahu
 
"Sve smo postigli u proteklim mesecima jer nismo popustili i zato što smo doneli hrabre odluke kod kuće i u inostranstvu. I ja vam kažen to nije bilo lako", rekao je Natanjahu, najavivši: "Zajedno ćemo se boriti i u Božju pomoć ćemo pobediti".
 
Libanski Hezbolah je potvrdio smrt Fuada Šukra, viskorangiranog vojnog komandaira koji je bio meta jučerašnjeg izraelskog napada na Bejrut u znak odmazde za raketni napad te proiranske organizacije u subotu na Golan pod izraelskom okupacijom, gde je poginulo dvanaestoro dece i mladih.
 
Hezbolah koji gotovo svakodnevno razmenjuje vatru s izraelskom vojskom na granici Libana i Izraela od početka rata u Pojasu Gaze protiv Hamasa, porekao je umešanost u taj napad.
 
S druge strane, Izrael se nije izjasnio o tvrdnjama da je rano jutros ubio vođu Hamasa raketnim napadom u Teheranu.
Hitan sastanak Saveta bezbednosti UN
 
Savet bezbednosti UN će održati hitan sastanak pošto je Hamas saopštio da je politički lider organizacije Ismail Hanije ubijen u izraelskom udaru u glavnom gradu Irana, najavila je Rusija koja predsedava tim telom.
 
Sastanak koji je tražio Iran, a podržali su ga predstavnici Rusije, Kine i Alžira, održaće se u 16 sati po njujorškom vremenu (22h po srednjeevropskom), najavio je portparol ruske misije, preneo je Frans pres.
 
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je osudio napade na Bejrut i Teheran kao "opasnu eskalaciju kada bi svi napori trebalo da vode do prekida vatre u Gazi i oslobađanja izraelskih talaca", rekao je portparol Stefan Dižarik.
 
Iranski ambasador u UN Amir Said Iravani je optužio Izrael za oba napada i u pismu Savetu bezbednosti naveo da ti napadi "ukazuju na nameru da sukob eskalira i da se rat proširi na čitav region", preneo je Asošijeted pres.
 
On je pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme odlučnu akciju zbog tih napada i da pozove izvršioce na odgovornost.
 
Izrael je preuzeo odgovornost za napad na Bejrut i saopštio da je ubio komandira Hezbolaha Fuada Šukra, ali se nije izjasnio o napadu u kojem je u Teheranu ubijen Hanije.
  • On

    01.08.2024 21:19
    Netanjahu
    Spreman u zaklonu, a narod na vetrometini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet