Drugi dan blokade Instagrama u Turskoj: "Biće odblokirani kada počnu da poštuju naš zakon"

Društvena mreža Instagram blokirana je u Turskoj drugi dan, posle optužbe o cenzuri koju je uputio visoki turski zvaničnik toj američkoj platformi.
Drugi dan blokade Instagrama u Turskoj: "Biće odblokirani kada počnu da poštuju naš zakon"
Foto: Pixabay
Direktor komunikacija turskog predsedništva Fahretin Altun sredinom nedelje je žestoko kritikovao Instagram tvrdeći da ta platforma sprečava ljude da objavljuju poruke saučešća za "mučenika Ismaila Hanijeha", šefa Hamasa.
 
"Radi se o vrlo jasnom pokušaju cenzure", rekao je Altun na društvenoj mreži X. 
Odluku je na svom sajtu saopštila turska Uprava za informacione i komunikacione tehnologije, koja nije dala nikakvo objašnjenje.
 
Odluka o blokiranju objavljena je na sajtu turske uprave za tehnologiju informacija i komunikacija (BTK), koji se poziva na propis koji omogućuje blokiranje "kriminalnih sadržaja" bez davanja detalja.
"Naša zemlja ima vrednosti. Uprkos našim upozorenjima, nisu uzeli u obzir kriminalne sadržaje. Uveli smo zabranu pristupa. Kada budu poštovali naše zakone zabrana će biti ukinuta", rekao je turski ministar saobraćaja i infrastrukture Aabdulkadir Uraloglu.
 
Opoziciona partija CHP (socijaldoemokrate) i Iji Parti (nacionalisti) su se žalili i tražili poništenje zabrane pristupa.
 
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je dan žalosti u znak sećanja na Hanijea, ubijenog 31. jula u Teheranu, u napadu za koji se okrivljuje Izrael. Vođa Hamasa je često boravio u Turskoj pre 7. oktobra i napada Hamasa na Izrael. 
Hanije je sahranjen 2. avgusta u Kataru, gde je živeo u izgnanstvu. 
 
Prema turskim medijima, Instagram ima više od 50 miliona korisnika u Turskoj, zemlji od 85 miliona stanovnika. 
 
Turske vlasti su više puta poslednjih godina privremeno blokirale društvene mreže kao što su Fejsbuk i Tviter, obično posle nekih napada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet