Najmanje devetoro poginulih u izraelskom napadu na Liban: Među njima žena i dvoje dece

Libansko ministartvo zdravlja objavilo je da je u izrelskom udaru u sektoru Nabatijeh na jugu zemlje poginulo najmanje devet osoba, među kojima su žena i njeno dvoje dece.
Prema ministarstvu u udaru je takođe ranjeno pet osoba, a dvoje je u kritičnom stanju.
 
Ovo je jedan od najsmrtonosnijih napada u više od deset meseci nasilja na izraelsko-libanskoj granici između libanskog Hezbolaha i izraelske vojske.
Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći pogodila skladište oružja Hezbolaha u oblasti Nabatijeh, kao i vojne objekte tog libanskog islamističkog pokreta u oblasti Hanin i Marun El Ras, blizu granice.
 
Proiranski Hezbolah otvorio je front protiv Izraela 8. oktobra u tom pograničnom sektoru da bi podržao palestinski Hamas, svog saveznika u ratu protiv Izraela u pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine.
Skoro svakodnevna razmena vatre od tada između libanskog Hezbolaha i izraelske vojske intenzivirala se sa smrću krajem jula vojnog vođe Hezbolaha koji je ubijen u izrelskom udaru u Bejrutu, dan pre ubistva vođe Hamasa u Teheranu, a koje Iran i njegovi saveznici pripisuju Izrraelu.
 
Teheran i Hezbolah zapretili su Izraelu odmazdom što izaziva strah od regionalne vojne eskalacije koju međunarodna diplomatija nastoji da spreči obnavljajući napore za postizanje primirja u Gazi gde je rat počeo 7. oktobra posle napada Hamasa bez presedana na jug Izraela.
 
Pregovori o primirju treba da se nastave iduće nedelje u Kairu na osnovu novog predloga američkog sporazuma, saopštile su juče zemlje posrednice - SAD, Katar i Egipat posle dva dana razgovora u Dohi.
Dosad je poginulo najmanje 579 ljudi, uglavnom boraca Hezbolaha, ali i 121 civil, prema podacima agencije Frans pres. 
 
U Izraelu i okupiranoj Golanskoj visoravni u tom periodu poginula su 22 vojnika i 26 civila u raketnim napadima i granatiranjima iz Libana, prema podacima izraelskih vlasti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet