Kamala Haris predstavila svoj ekonomski plan: Nazvali je komunistkinjom

Detalji ekonomskog plana kandidatkinje Demokrastke stranke Kamale Haris pojavili su se u javnosti.
Iz kampanje predsedničke kandidatkinje i potpredsednice SAD Kamale Haris su dan pred njeno važno obraćanje u Severnoj Karolini u petak procureli detalji sveobuhvatnog ekonomskog plana, koji podrazumeva kontrolu cena, što je izazvalo oštre kritike, čak i među njoj bliskim medijima, prenosi Euronews Srbija.
 
To je njeno prvo predstavljanje konkretnog i definisananog političkog programa u kampanji, zbog čega je prozivana da nema sopstvene stavove, mada je moguće da je i ova objava medijski "probni balon".
Sada, kada je konačno pojasnila svoje ekonomske stavove, republikanci je nazivaju komunistom, a analitičari dovode u pitanje koliko je mudro davati municiju protivničkom taboru isticanjem borbe protiv "pohlepnih" trgovaca u prvi plan.
 
Kako je pisao portal televizije CBS u četvrtak uveče, Haris će, ako pobedi republikanskog kandidata Donalda Trampa, zahtevati izgradnju tri miliona novih stambenih jedinica. U tu svrhu planira novu poresku olakšicu za građevinske firme koje grade za kupce prve nekretnine, fond od 40 milijardi dolara za pomoć lokalnim samoupravama da pronađu rešenja za nedostatak stambenog prostora.
 
Takođe najavljuje da će prioritet "od prvog dana" biti borba protiv inflacije, zajedno sa planom za smanjenje troškova za porodice srednje klase. Sa strane ponude Haris bi se navodno uhvatila u koštac sa korporativnim dizanjem cena životnih namirnica (price gouging na engleskom) uvođenjem zabrane na federalnom nivou na ovu praksu. 
Haris na ovoj način reaguje na opšte nezadovoljstvo američkih birača stanjem u ekonomiji, a pre svega rastom cena. Prema najnovijoj anketi CBS News-a, samo devet odsto registrovanih birača ocenilo je stanje nacionalne ekonomije kao "veoma dobro“, pri čemu su ekonomija i inflacija rangirani kao glavna briga u anketama iz 2024. godine. 
 
Iako je inflacija opala od svog vrhunca u junu 2022. godine, mnogi birači i dalje osećaju finansijski pritisak, a cene su oko 20 odsto više nego pre pandemije kovida-19, navodi CBS.
 
Tramp: Mi to zovemo Madurov plan
 
Tramp je iskoristio ovu priliku da na konferenciji za medije u Nju Džerziju poređa razne namirnice na sto i navede koliko je šta poskupelo kako bi ilustrovao rast cena od početka mandata predsednika Džozefa Bajdena 2020. podsetivši da je tada počeo i mandat Kamale Haris.
 
"Haris je upravo objavila da će borba sa inflacijom biti njen prioritet od prvog dana. Ali njen prvi dan je bio pre tri i po godine. Gde je dosad bila?", počeo je Tramp.
 
"Mi to zovemo Madurov plan (po socijalitičkom predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru prim. aut.), poput nečega pravo iz Venecuele ili Sovjetskog Saveza. Njen plan je priznanje da je njena ekonomska politika potpuno propala i uzorokovala pravu katastrofu u našoj zemlji i šire, katastrofu u svetu", nastavio je bivši predsednik SAD. 
 
Zatim je rekao da će doći do ekonomskog kraha ako Haris u novembru bude izabrana i optužio je da hoće da ukine privatno zdravstvo u korist "komunističkog sistema".
 
Kao svoje rešenje za inflaciju Tramp predlaže obaranje cena energenata kroz podršku domaćoj naftnoj industriji.
 
Usledila je salva prozivki na društvenm mrežama od strane republikanaca, libertarijanaca i drugih zastupnika slobodnog tržišta, kroz koje se često provlačila reč "komunizam", kao i mimovi sa srpom i čekićem. 
 
Washington post kritikuje davanje političke municije republikancima
 
Kolumnistkinja Washington posta, lista veoma bliskom demokratama, Ketrin Rampel, slaže se da je fenomen "price gouging-a" teško dokazati i da ga prepoznajemo tek kada ga vidimo, kao što je slučaj sa pornografijom.
 
Ona je više zabrinuta zbog političkih posledica najave Haris i u svom zaključku predlaže da nije pametno predlagati kontrolu cena kada vas protivnici otpužuju da ste komunista.
 
Kao moguće poreklo ovog plana Rampel identifikuje predlog zakona demokratske senatorke iz Masačusetsa Elizabet Voren, koji je Haris podržala 2020. Ideja je bila da se zabrani svako nerpimereno povećanje cena tokom "atipičnih poremećaja" tržišta. 
Ovaj zakon bi, da je usvojen dao ogormnu moć Federalnoj komisiji za trgovinu jer ništa nije jasno definisano, i to u svim sektorima, a ne samo prehrambenoj industriji, upozorava kolumnistkinja WP-a i kaže da je "teško preterati" kada se priča koliko je loša ova politika.
 
Ona takođe podseća da postoje jako dobri razlozi zašto su mnogo uži i jasnije definisani zakoni o dizanju cena na državnom nivou jako retko sprovođeni jer dovode do nestašica i nastanka sivog tržišta.
  • Igor

    18.08.2024 06:07
    Ako je nazivaju komunistkinjom znači da je se boje, što je dobar znak.
  • Zokins

    17.08.2024 23:23
    antiTrump
    Antifašizam će pobediti Trumpa !!
  • Sonja

    17.08.2024 23:15
    Amerika i Engleska
    Biće zemlja proleterska!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet