Aktivisti sprečavali prolazak kruzera do Amsterdama: Nafta ubija

Nekoliko članova ekološke organizacije "Extinction Rebellion" zakačilo se danas za jedan most i sprečavalo prolazak velikog broda za krstarenje do Amsterdama.
Oni su to činili sve do popodneva, kada ih je policija uklonila.
 
"Nafta ubija, zaustavite brodove za krstarenje", napisali su aktivisti na pokretnom mostu i svoju akciju prenosili na internetu.
Brod "Serenada mora" (Serenade of the Seas) s 12 paluba, dugačak skoro 300 metara, sa 1.000 kabina za 2.500 gostiju, čekao je satima, rekla je za Frans pres portparolka Luke Amsterdam Karlijn van Esen (Carlijn van Essen).
 
Osam aktivista je privedeno u policijsku stanicu i potom pušteno.
 
Danas je druga nedelja da se most tako blokira da bi se zahtevalo zaustavljanje velikih brodova koji zagađuju.
Prošle nedelje je 2.000 putnika broda za krstarenje iskrcano u drugoj luci i prevezeno autobusima i vozom do Amsterdama, preneo je holandski javni mediji NOS.
 
Po studiji nevladine organizacije "Transport and Environment", brodovi za krstarenje koji plove evropskim morima su 2022. godine ispustili više od osam miliona tona ugljen-dioksida, koliko i 50.000 aviona na liniji Pariz-Njujork.
 
Smanjenje prijema brodova za turističkih krstarenja od 2026. godine deo je mera koje je gradska uprava Amsterdama donela poslednjih meseci da bi obezbedila da "turistička ekonomija" bude "održiva".
  • Ivan

    18.08.2024 22:47
    Ko tu koga vise, svi placeni da prave cirkus, kuca uvek dobija..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet