Nastavak suđenja Tačiju: Starešina OVK svedočio o sastancima i pritvaranju "špijuna"

Tužioci na haškom suđenju bivšem lideru Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji su pred sudije izveli ratnog starešinu OVK.
Nastavak suđenja Tačiju: Starešina OVK svedočio o sastancima i pritvaranju "špijuna"
Foto: 021.rs
Pod šifrom 3871, skrivenog lica i izmenjenog glasa, svedok daje iskaz iza zatvorenih vrata.
 
Tužilac Džejms Paće je u sudnici pročitao sažetak izjave svedoka, prema kojoj se on pridružio OVK u martu 1998. godine.
"Obučavao je druge pripadnike OVK i bio je komandir jedinice", rekao je tužilac o svedoku.
 
Prema sažetku pročitanom u sudnici, tema iskaza svedoka 3871 su "formacija, struktura, zadaci i izveštavanje u jedinici u kojoj je on bio i u drugim jedinicama OVK o kojima ima saznanja".
On svedoči i o "sastancima kojima je prisustvovao sa drugim pripadnicima OVK, kao i o pritvaranju jedne osobe koju su članovi OVK optužili da je špijun".
 
Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK 1998. i 1999. godine, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići. Svi su bili vodeći članovi Glavnog štaba OVK, a zatim i "privremene vlade Kosova".
 
Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).
 
Prema optužnici, pripadnici OVK su pod komandom optuženih počinili navedene zločine u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.
 
U optužnici je identifikovano 75 žrtava – 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.
 
Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.
Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili su učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bilo preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala „protivnicima“.
 
Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.
 
Svi optuženi su izjavili da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet