Direktor CIA i generalni sekretar NATO u poseti "političkim žarištima": Da li je to slučajnost?

Posete regionu direktora CIA Vilijama Bernsa i pomoćnika generalnog sekretara NATO Borisa Rugea isuviše su bile dobro koordinirane da bi bile slučajnost.
Direktor CIA i generalni sekretar NATO u poseti "političkim žarištima": Da li je to slučajnost?
Foto: BETA/Milan Ilić
Posete su se odvijale gotovo simultano, a iako su im stanice na putu bile identične, kao i većina sagovornika na sastancima, putevi visokih zvaničnika CIA i NATO se nijednom nisu presekli, piše NIN.
 
Berns je posetu počeo u Sarajevu, nastavio je u Beogradu, a okončao u Prištini. Ruge je posetio iste tačke, s tim da se on odlučio za redosled Beograd-Priština-Sarajevo. Međutim, kojim god redoslednom da im čovek priđe, sve tri tačke, prema rečima Aleksandra Popova, direktora Centra za regionalizam, predstavljaju regionalnaVil krizna žarišta.
"Cilj posete oba rukovodioca je očigledno bio da se prenese upozorenje liderima u regionu da ni ne pomišljaju da izazivaju neku krizu. Evidentno je da se na globalnom planu prelamaju neke stvari, zbog čega je povećana osetljivost Zapada na regionalne tenzije, pa je ova poseta iskorišćena kako bi bila sprečena mogućnost izazivanja krize na Balkanu", kaže Popov za NIN.
 
Sličnog stava je i Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose koji navodi da su još od početka rata u Ukrajini kao vruće bezbednosne tačke na Zapadnom Balkanu definisane na relaciji Banjaluka-Sarajevo, odnosno sever Kosova.
 
"Obe ove tačke prelamaju se i kroz Beograd. Stoga je i fokus sastanaka bio na bezbednosnom aspektu", navodi Janjić za NIN.
Kako ističe Janjić, tišina nakon beogradskog sastanka upućuje da je srpskoj vlasti potrebno vreme kako bi uspeli da progutaju i sažvaću ono što je na sastanku rečeno.
 
"Specifičnost odnosa između CIA i Bezbednosno-informativne agencije je da je ona bila u prekidu dok je na čelu agencije bio Aleksandar Vulin. Sva neophodna komunikacija je išla posrednim putem, preko policije. Ovaj sastanak sada može da se posmatra kao pokušaj obnove saradnje, imajući u vidu da je i BIA nedavno dobila novog direktora Vladimira Orlića. Međutim, svaka takva obnova saradnje svakako polazi od remiziranja situacije šta njie valjalo u radu agencije u prošlosti. A nešto je izgleda mnogo trulo u BIA i nakon ovog sastanka očekujem ozbiljnije promene, kako u sastavu BIA, tako i u odnosu politike prema BIA", ističe Janjić.
 
Aleksandar Popov napominje da je poseta zvaničnika CIA i NATO otvoreno pokazala ko od međunarodnih faktora odlučujuće kontroliše političke procese u regionu.

"Bila je potrebna jedna brza poseta da Dodik od jastreba postane pile. Vučić, koji onoliko ovih dana napada organizacije koje dobijaju sredstva iz SAD nije jednom rečju to spomenuo direktoru CIA. U Prištini su, opet, jasno shvatili da od otvaranja mosta nema ništa. Svima je jasno rečeno, nemojte da se igrate sa vatrom i da pravite probleme. Ono što mene u tom kontekstu muči, je ako je već moguće da se prilike na Balkanu tako brzopotezno stabilizuju, zbog čega se to ne uradi na trajnoj osnovi. Nego puštaju balkanske lidere da rade šta im je volja, pa samo reaguju kada situacija postane opasna", zaključuje Popov.

  • Gimme Shelter

    25.08.2024 09:38
    Parazit
    Sako koji nosi Vučić na fotografiji je Švajcarske marke Grieder Zurich (Bahnhofstrasse 30,Cirih CH) i košta 3000 Evra/komad bez pantalona.
    I to bi bilo lepo da ga je on platio iz svog džepa od novca koji je zaradio na poslu,a on ga je zaradio na izdaji, pljački, i dovodjenju građana Srbije u jad, bedu i siromaštvo .
  • pazi sad

    25.08.2024 08:48
    E ovako, veliki patriote, troprstasi, kapuljasi, snsovci, radikali... svi koji podrzavate i rade za drugu zemlju, bilo da je Rusija, Amerika ili Mars se podrazumeva da je izdajnik. Naravno i ko pobegne, ova zemlja je puna vas dezertera. A decenijama pljujete nas ovdasnje sto volimo svoje. Zato pogledajte vas i vase koje podrzavate sta rade. Niste lojalni onima koji su vas primili. Cak radite suprotno.
  • estonia

    25.08.2024 08:25
    bili su na letovanju na hvaru, pa su svratili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet