CIA iza zatvorenih vrata: Disciplinovanje loših đaka

Direktor CIA Vilijan Berns došao je u posetu Balkanu, u okviru koje je boravio i u Beogradu.
Sa kim se tačno sastao i o čemu je razgovarao, nije poznato. 
 
Nekadašnji ambasador i šef misije Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pri Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Nebojša Vujović, kaže za N1 da je Berns važna politička ličnost u SAD, kao i da su prenete ozbiljne poruke. 
Vujović je takođe objasnio koji su mogući razlozi za posetu Beogradu, ali i zašto je odmah zakazan sastanak sa ruskim ambasadorom u Predsedništvu.
 
Kako Vujović navodi, razumnom čoveku nije teško da pretpostavi koji su mogući razlozi posete. 
 
"Nije razumnom čoveku teško da pretpostavi šta bi mogle da bude teme. Prvo, ja bih smeo da zaključim da ne bih voleo da sam u cipelama Bernsovih domaćina, ni u Sarajevu, ni u Beogradu. Poruke su ozbiljne i zahtevne. Prvo, disciplinovanje Milorada Dodika, koji pravi ozbiljne probleme svojom retorikom u Bosni i Hercegovini. Dodik je onda rekao da Republika Srpska nije za secesiju, da je za doslednu primenu Dejtonskog sporazuma. Očito je bilo vruće", rekao je naš sagovornik.
Smatra da je među temama bila i deeskalacija tenzija na Kosovu, kao i Banjska. Kako navodi, do posete je došlo sada jer je je Amerika imala preče stvari, ali je "došlo vreme da šutirana konzerva podigne i stavi na sto".
 
"Tema je mogla da bude i Vulinova poseta Moskvi, curenje informacija iz Vlade Srbije u Rusiju i svaka takva poseta ima vrlo važno obeležje – duboko utvrđivanje činjeničnog stanja tj. koliko je situacija u Srbiji stabilna, vezano i za protest oko kopanja litijuma. Protesti su lokalizovani i utvrđuju koliko je moguće da eskalira ili deeskalira", dodaje.
 
Kako Vujović navodi, neophodno je da se sve ove teme stave pod kontrolu, posebno sada, kada se Amerika suočava sa velikim globalnim izazovima, kao što je rat u Ukrajini, rat na Bliskom istoku i ekonomska penetracija Kine.
 
Direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove i politikolog Igor Novaković kaže za Blic da je posredi slanje poruke u vezi sa bezbednošću Zapadnog Balkana.
 
U svemu tome, Srbija je najbitniji regionalni igrač, koji pritom nije u NATO, dodaje on.
 
"A ne bih se začudio da je tema i međunarodni organizovani kriminal, pošto su kriminalni lanci na Zapadnom Balkanu sve značajniji igrač u švercu narkotika", kaže Novaković.
 
I Predrag Petrović, direktor istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, ocenjuje da ova poseta nije uobičajena, imajući u vidu da je reč o direktoru najmoćnije obaveštajne službe na svetu koji dolazi u dve male balkanske zemlje.
 
"S druge strane, ovo je i razumljivo, s obzirom da se Balkan nalazi među mogućim problematičnim tačkama. Konkretno, to su Kosovo i Bosna i Hercegovina", kaže Petrović.
Ponoš: Nema Vučić problem sa CIA, nego sa narodom
 
Zdravko Ponoš, predsednik Srbija Centra, izjavio je za Danas da je "glupost da nenajavljeni dolazak šefa CIA Vilijama Bernsa ima za cilj rušenje Aleksandra Vučića zbog litijuma".
 
"Ne nećka se Vučić da iskopava i isporučuje litijum. Upravo suprotno. On je više nego voljan i oran da to obavi. Samo što ima neke nevolje sa neposlušnim narodom. Oni ga samo povremeno disciplinuju kad pokuša da ušićari iz njihovog odnosa više nego je ukalkulisano u projekat kojim mu je udeljena vlast u Srbiji. Tim projektom se pljačka Srbija, a upravnik ipak ne sme da zadrži za sebe više nego što je ukalkulisano. Malo jače uvrtanje ruke usledi kad pokuša ispod tezge nekom drugom da prodaje robu", rekao je Ponoš. 
 
Sadašnja vlast u Srbiji, kako ističe predsednik Srbija Centra, pokazala se kao vrlo sklona galami za unutrašnju upotrebu i vrlo osetljiva na podignut prst spolja, da ne govorimo o podizanju tona i uvrtanju ruke.
 
S obzirom na to da je poseta šefa CIA obuhvatila Sarajevo, Beograd i Prištinu, i da je u isto vreme te lokacije posetio i pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku, prema oceni Ponoša, "jasno govori da se radi o pokušaju da se pripazi na stanje u regionu u delikatnom momentu i disciplinovanju loših đaka, koji su inače preko veze upisani u školu". 
 
Ponoš kaže da ima naznaka da će uskoro uslediti još neke izuzetno visoke vojne i političke posete Prištini, moguće i Beogradu od strane NATO i američkih snaga u Evropi.
 
"To bi moglo da znači da ove posete imaju i širu geopolitičku dimenziju zbog koje mora što pre da se pospremi stanje u regionu", smatra Ponoš.
  • ssss

    23.08.2024 11:13
    Hattori Hanzo
    22.08.2024 • 23:48
    Cia snajka cia
    ..ništa dobro, što je ovaj čovek plavih očiju došao među Balkance..znači nećemo ratovati...Dodik, Kurti i Vučić pričaju Andersonove basne...posle njegove posete..juuu kakva moć...

    Šta pričaš to bre, pa nisu nam zato braća rusi prodali remontovane MIG- ove da ne ratujemo i tenkove ? zar da nam zahrđaju u hangarima, jel to hoćeš ? ma ne dolazi u obzir. Zar ne znaš da je nakada veliki srpski vođa, sloba rekao da, ako ne znamo da radimo mi znamo da ratujemo, pa prema tome; "Nije mala,nije mala triput ratovala, i opet će ako bude sreće" a mi uvek imamo sreće i uvek pobedimo.
  • Velika kobaja

    23.08.2024 10:27
    probava
    Hvala mu, upravo mi je rešio probavni problem!

    "kada se Amerika suočava sa velikim globalnim izazovima, kao što je rat u Ukrajini, rat na Bliskom istoku i ekonomska penetracija Kine"
  • Nikola

    23.08.2024 10:07
    Po komentarima vidim da je razgovor bio javan i da svi prisutni iznose svoje zaključke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kupcu umesto iPhone-a poslala dve jabuke

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo optužni predlog protiv O.K. (27) zbog sumnje da je kupcu preko sajta "Kupujem-prodajem" umesto mobilnog telefona "iPhone" poslala dve jabuke.