Osnivač Telegrama, biološki otac više od 100 dece: Ko je Pavel Durov?

Pavel Durov, osnivač izuzetno popularne aplikacije, ostaje u pritvoru u Francuskoj nakon što je uhapšen na aerodromu u Parizu zbog navodnih prekršaja u vezi sa aplikacijom Telegram.
Osnivač Telegrama, biološki otac više od 100 dece: Ko je Pavel Durov?
Foto: Beta (AP Photo/Tatan Syuflana)
Ovaj tredesetdevetogodišnji tehnološki milijarder opisan je kao ruski Mark Zuckerberg zbog svoje uloge u osnivanju platforme društvenih medija VK, međutim bio je primoran da napusti kompaniju 2014. nakon što je odbio da se povinuje zahtevima vlade da podeli detalje o demonstrantima koji su bili aktivni na sajtu, piše N1.
 
Nastavio je da vodi Telegram iz Dubaija, nakon što je dobio dvojno državljanstvo UAE i Francuske, i redovno je putovao po Aziji, Bliskom istoku i Evropi pre nego što je uhapšen u subotu, 24. avgusta.
Hapšenje je navodno bilo zbog nedovoljne umerenosti na Telegramu, a francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da to "ni na koji način nije politička odluka".
 
Istraga se navodno vodi o nedostatku uređivanja sadržaja, a prema pisanju lokalnih medija, francusko pravosuđe smatra da je Durov umešan u brojna krivična dela i mogao bi da se suoči sa optužbama za terorizam, trgovinu drogom, prevaru i pranje novca.
Telegram je imao 950 miliona aktivnih korisnika u julu 2024, prema Durovu, što ga čini četvrtom najpopularnijom platformom za razmenu poruka na svetu iza WhatsApp-a, WeChat-a i Facebook Messenger-a. U izjavi, Telegram je rekao da Durov "nema šta da krije" i da je aplikacija u skladu sa zakonima EU i poštuje industrijske standarde kada je u pitanju umerenost.
 
"Apsurdno je tvrditi da su platforma ili njen vlasnik odgovorni za zloupotrebu te platforme. Čekamo brzo rešenje ove situacije", navodi se u poruci koja je objavljena na službenom kanalu kompanije u aplikaciji Telegram.  
 
Durov retko daje intervjue medijima, ali često deli lične novosti i uvide preko svog Telegram kanala, koji ima više od 11 miliona pretplatnika.
 
Donirao spermu
 
On je 2019. godine rekao da je odustao od konzumiranja hrane u sklopu radikalne dijete koja ima za cilj poboljšanje njegove produktivnosti i fokusa, dok je novija objava otkrila da ima preko 100 dece.
 
"Upravo mi je rečeno da imam preko 100 biološke dece", napisao je u postu na svom zvaničnom Telegram kanalu 29. jula.
 
Kako je objasnio, njemu se pre više od 15 odina obratio prijatelj sa molbom.
 
"Rekao je da on i njegova supruga ne mogu imati decu zbog problema sa plodnošću i zamolio me da doniram spermu na klinici kako bi dobili bebu. Šef klinike mi je rekao da nedostaje 'kvalitetni donatorski materijal' i da je moja građanska dužnost da doniram više sperme kako bih anonimno pomogao većem broju parova. Do 2024. godine, moja dosadašnja aktivnost doniranja je pomogla stotinu parova u 12 zemalja da imaju decu. Štaviše, mnogo godina nakon što sam prestao da budem donator, barem jedna klinika za vantelesnu oplodnju još uvek ima moju zamrznutu spermu na raspolaganju za anonimnu upotrebu porodicama koje žele da imaju decu", rekao je Durov.
 
Naravno da postoje rizici, rekao je svojim 11 miliona pretplatnika, "ali ne žalim što sam bio donator". 
 
"Nedostatak zdrave sperme postaje sve ozbiljniji problem širom sveta i ponosan sam što sam učinio svoj deo da ga ublažim", napisao je on.
 
Njegovo hapšenje izazvalo je osudu zagovornika privatnosti i slobode govora, a Edvard Snouden to je opisao kao "napad na osnovna ljudska prava govora i udruživanja".
 
Aplikacija se suočila sa kontroverzama, jer su je koristili svi, od terorista Islamske države do nedavnih pobunjenika u Velikoj Britaniji, koji organizuju i dele informacije u privatnim grupama.
Telegram kaže da su "pozivi na nasilje" izričito zabranjeni i da se uklanjaju svi kanali koji ih sadrže. Na jednom događaju 2015. Durov je rekao da veruje da je "pravo na privatnost važnije od našeg straha od loših stvari, poput terorizma".
 
Tehnološki milijarder je dodao da planira "otvoriti" svoj DNK kako bi njegova biološka deca mogla lakše pronaći jedno drugo.
 
U svojoj poslednjoj poruci, objavljenoj 14. avgusta, Durov je napisao:
 
"Kada sam napunio 11 godina 1995. godine, obećao sam sebi da ću svakim danom postati pametniji, jači i slobodniji. Danas Telegram puni 11 godina i spreman je na istu obavezu. Telegram bi svakim danom trebao postati: Pametniji (više funkcija za ljude); Jače (veća popularnost među korisnicima); Slobodniji (nezavisniji i samodovoljniji)".
  • dr mr

    27.08.2024 17:42
    spremna
    Štimung medijski. Gradi se slika da mogu da ga mrcvare i drže u zatvoru dokle god im ne da to što traže.

    U narodu akcija poznata pod nazivom gepekovanje.

    Šta se to dešava na telegramu a da se ne dešava na viberu, what's up, messenger, fb, tviteru...

    Kao kada bi počeli da hapse vlasnike i direktore prozivođača automobila zato što je neko nastradao vozeći njihov auto.
  • Kwe

    27.08.2024 12:39
    Ocigledno jos jedna represivna mera totalitarista.Ovo ocigledno
  • mrva

    27.08.2024 08:59
    "Kada sam napunio 11 godina 1995. godine, obećao sam sebi da ću svakim danom postati pametniji, jači i slobodniji. Danas Telegram puni 11 godina i spreman je na istu obavezu. Telegram bi svakim danom trebao postati: Pametniji (više funkcija za ljude); Jače (veća popularnost među korisnicima); Slobodniji (nezavisniji i samodovoljniji)".

    Koja floskula i budalastina. Drzi se gluposti koju je izrekao sa 11 god kao balavi klinac?? Prica o "svakim danom.. bolji, slobodniji.." je toliko naivna. Sve je prepuno demagogije i izjava bez težine i smisla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).