Rio Tinto učestvuje na sajmu energetike koji želi da zaustavi aktivistkinja Greta Tunberg

ONS je jedan od najvećih svetskih sajmova energetike, koji se održava u norveškom gradu Stavangeru, a ove godine na njemu učestvuju i predstavnici Rio Tinta.
Rio Tinto učestvuje na sajmu energetike koji želi da zaustavi aktivistkinja Greta Tunberg
Foto: Screenshot (YouTube/Insajder Video)
Konferenciji prisustvuje nekoliko poznatih gostiju, među kojima su prestolonaslednik Hakon i premijer Jonas Gar Stere, prenosi N1.
 
Globalni pokret za zaštitu životne sredine "Extinction Rebellion" naveo je da su blokirali puteve do mesta održavanja konferencije, koju nazivaju "lažnom ekološkom zabavom u svrhu jačanja fosilnih goriva", navodi sajt VG.
"Ovde sam da iskažem protivljenje velikim naftnim kompanijama koje su među najodgovornijima za klimatsku krizu, koja utiče na bezbrojne ljudske živote već danas", rekla je aktivistkinja Greta Tunberg.
 
Ona je učestvovala u blokiranju sajma u Stavangeru, u znak protesta zbog toga što se naftna i gasna aktivnost nastavlja kao i ranije.
"Ogromne sume novca su decenijama korišćene da se zaustave vitalne klimatske aktivnosti. Ako svet nastavlja da eksploatiše naftu i gas, to će odneti milione života nedužnih ljudi i uništiti cele nacije", naveo je "Extinction Rebellion" u saopštenju.
 
Dobro poznta klimatska aktivistkinja Greta Tunberg sedela je u kružnom toku na putu za ONS.
 
"Blokiram ONS, jer ne možemo da dozvolimo ovim naftnim kompanijama, koje imaju krv na svojim rukama, da se izvuku sa svojim patetičnim pokušajima lažne brige za ekologiju", poručila je Tunberg.
 
Policija je navela da blokada ometa saobraćaj u Stavangeru, gde se održava sajam.
 
"U pregovorima smo sa klimatskim aktivistima, a nekima od njih je naređeno da se sklone. Već smo otvorili neke puteve", rekao je operativni menadžer Džon Lorits Ask u saopštenju.
 
Dodao je da "uloga policije nije da zaustavi slobodu izražavanja, ali je saobraćaj ugrožen, tako da policija mora da interveniše na mestu događaja, kako bi obezbedila da se saobraćaj odvija".
 
Sve kažnjive izjave ili kažnjivi načini na koje se saopštavaju biće istražene i krivično gonjene, istakao je.
 
On je ranije u ponedeljak izjavio da pokušavaju da uđu u dijalog sa demonstrantima.
Na pitanje da li žele da ih uklone na silu, naveo je da je to procena koju prave u hodu.
 
"Nadamo se da ćemo ući u dijalog sa njima", kazao je Džon Ask.
  • Miloš

    29.08.2024 10:48
    Vidim da se neki razumeju u ekologiju kao i ta gospođica,a rezultat bi bio zaustaviti svaku industriju a o rudarenju da ne govorimo,samo nije rečeno šta je alternativni predlog,Ta priča o vetru,suncu i ne znam čega je čista utopija.
  • marjan

    28.08.2024 14:40
    ima srbi da zavole gretu tunberg koliko god da su joj se smejali godinama
  • Sumporna kiselina

    28.08.2024 12:44
    Sumporna kiselina u vodi iz česme u Beogradu.
    Pošto tu ima najviše stanovnika, u Beogradu mora biti fokus protesta protiv Rio Tinta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Pao sneg na planinama u BiH

Na Bjelašnici i Jahorini, olimpijskim planinama oko Sarajeva, kao i na planini Vlašić, u opštini Travnik, pao je sneg.

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).