Nemačka zvaničnica: EU nije trgovala sa Srbijom "litijum za demokratiju"

Visoka nemačka zvaničnica tvrdi da Evropska unija nije trgovala sa Srbijom po principu "litijum za demokratiju" i da projekat "Jadar" neće uticati na pregovore Srbije i EU.
Državna sekretarka Ministarstva finansija Nemačke Franciska Brantner koja je s kancelarom Olafom Šolcom 19. jula bila u zvaničnoj poseti Beogradu, u intervjuu za Danas je rekla da bi projekat "Jadar" mogao da bude razvojna šansa za Srbiju.
 
Ona je kao pogrešno tumačenje ocenila "trgovinu litijum za demokratiju" što je "ne postoji, nema popusta na litijum za vladavinu prava". 
"Litijumski projekat nema uticaja na pregovore o pristupanju EU, pitanje Kosova ili diskusiju između Kosova i Srbije ili izazove u BiH. Nema apsolutno nikakve veze s njima", rekla je Branter.
 
Ona je izjavila da bi projekat "Jadar" mogao da bude prilika da Srbija iskoristi svoj potencijal za građenje svojih novih industrija, ali da će Srbija na kraju sama odlučiti da li će i s kim sprovesti taj projekat.
Branter je odbacila optužbe nekih nemačkih i srpskih medija da ovim sporazumom Nemačka podržava autokratiju u Srbiji.
 
"Nema tog nemačkog memoranduma sa Srbijom. Srbija i EU su potpisale sporazum o kritičnim sirovinama i lancima snabdevanja. Da se razumemo: reč je o sporazumu Srbije i EU. Cilj ovog sporazuma nije samo rudarstvo ili vađenje litijuma po visokim evropskim ekološkim standardima, već i izgradnja lokalnog lanca vrednosti sa visokokvalitetnim poslovima u Srbiji za proizvodnju električnih vozila", navela je Branter.
 
Upitana o objavljivanju nekoliko naučnih studija u časopisu "Sajentifik riport" (Scientific Report) u kojima se tvrdi da će eksploatacija litijuma u Srbiji uništiti životnu sredinu i negativno uticati na zdravlje ljudi, Branter je rekla da je svesna kritika, ali da se one odnose na stare planove koji su izmenjeni.
 
"Veoma sam svesna kritika i zabrinutosti, lokalno stanovništvo i civilno društvo su razumljivo zabrinuti, ali mnogo toga se odnosi na stare planove Rio Tinta, koji su od tada znatno izmenjeni. Takođe, neke brojke iz projekta su iskrivljene i netačno predstavljene javnosti", rekla je ona za Danas.
Istakla je i da prvobitni predlozi iz Rio Tinta nisu bili u skladu sa ovim standardima.
 
"Zato je bilo ispravno protestovati zbog toga i ispravno je što je vlast  projekat bila zaustavila. Zahvaljujući protestima i pritiscima EU, projekat je unapređen u skladu sa evropskim ekološkim standardima", dodala je Branter.
 
Na pitanje da li se ovim memorandumom Srbija obavezala da otvori neke nemačke fabrike, Branter je ponovila da je memorandum potpisan između Srbije i EU, a da su ugovori koji su sklopljeni, komercijalni, između srpskih kompanija i firmi Mercedes, Stelantis i Rio Tinto.
  • 1.Septembar

    28.08.2024 11:55
    protest u Beogradu
    Jedino protesti u Beogradu ruše Vučića koji je prevario glasače i posle izbora vratio Rio Tinto.
    Protest protiv trovanja vode iz česme i prevare glasača je zakazan 1.Septembra u 19h u Beogradu.
    Septembar je stigao , vidimo se
  • Miško

    28.08.2024 08:46
    @lola
    He he pazi šta drugom želiš , pokaj se danas odma , nemoj se kasnije čuditi ...
  • nsadista

    28.08.2024 08:31
    Karma
    E Nemci moji
    Da bog vam se vratile autokrate i diktatori, koje nama ovako lepo prizeljkujete

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Ne znam šta je Ana Brnabić pisala EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nema problem sa Ohridskim sporazumom, postignutim sa Prištinom uz posredovanje EU i SAD, koji podrazumeva neke obaveze iako nije potpisan".