Uskoro ističe nalog za pritvor osnivača Telegrama: Sledi ili tužba ili oslobađanje

Nalog za policijski pritvor generalnom direktoru popularne aplikacije za razmenu poruka Telegram Pavelu Durovom ističe sutra.
Uskoro ističe nalog za pritvor osnivača Telegrama: Sledi ili tužba ili oslobađanje
Foto: Beta (AP Photo/Tatan Syuflana)
Do tada se očekuje da će ga francuski tužioci optužiti ili osloboditi.
 
Durov, koji je bio u pratnji svog telohranitelja i supruge, uhapšen je u 24. avgusta uveče na aerodromu u Parizu nakon što je privatnim avionom doleteo iz Azerbejdžana.
Osnivač Telegrama, koji ima rusko i francusko državljanstvo uhapšen je u okviru sudske istrage koja je pokrenuta prošlog meseca i uključuje 12 navodnih krivičnih dela.
 
Kao prekršaj se navodi i to što se njegova platforma koristi za prodaju materijala za seksualno zlostavljanje dece i trgovinu drogom, prevare i organizovani kriminal, a kompanija Telegram odbija da podeli informacije sa istražiteljima kada to zahteva zakon.
Prema francuskim zakonima, Durov može biti zadržan u pritvoru radi ispitivanja do 96 sati nakon hapšenja.
 
Pariško tužilaštvo je saopštilo da je Durovu produžen policijski pritvor u 26. avgusta uveče na još 48 sati. Nakon toga, vlasti moraju da ga puste ili optuže, navodi se u ranijem saopštenju tužilaštva.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata saopštilo je da "pomno prati slučaj" i zatražilo od Francuske da Durovu hitno pruži "sve neophodne konzularne usluge".
 
U Iranu, gde se Telegram široko koristi uprkos tome što je zvanično zabranjen nakon višegodišnjih protesta koji osporavaju šiitsku teokratiju u zemlji, hapšenje Durova u Francuskoj izazvalo je komentare vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneja.
 
On je pohvalio Francusku jer je "stroga" prema onima koji "krše njene zakone upravljanja internet prostorom".
 
Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da hapšenje Durova nije politički potez već deo nezavisne istrage.
 
On je kazao da je njegova zemlja duboko posvećena slobodi izražavanja, ali "samo ukoliko su one u zakonskom okviru, kako na društvenim medijima tako i u stvarnom životu".
Zvaničnici ruske Vlade izrazili su ogorčenje zbog hapšenja Durova i kritikovali, kako su naveli, dvostruke standarde Zapada u pogledu slobode govora.
 
Kanal Telegram je posebno popularan u Rusiji, Ukrajini i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.
 
Aplikacija je zabranjena u Rusiji 2018. godine, nakon što je Durov odbio da se povinuje zahtevima vlasti i dostavi podatke o korisnicima. Ali zabrana je ukinuta 2021. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Pao sneg na planinama u BiH

Na Bjelašnici i Jahorini, olimpijskim planinama oko Sarajeva, kao i na planini Vlašić, u opštini Travnik, pao je sneg.

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).