Srbin i Rumun optuženi u SAD za lažno prijavljivanje: Slali policiju kod američkih zvaničnika

U Sjedinjenim Američkim Državama je protiv državljana Rumunije i Srbije podignuta zbog masivne kampanje prevara.
Srbin i Rumun optuženi u SAD za lažno prijavljivanje: Slali policiju kod američkih zvaničnika
Foto: Pixabay
Prevara se sastojala od toga da se prijavljuju fiktivni zločini kako bi se onda na žrtve prevare svalila žestoka policijska racija, saopštilo je američko sudstvo.
 
Od decembra 2020. do januara 2024. godine, 26-godišnji državljanin Rumunije T.S. i 21-godišnji državljani Srbije N.R. uznemiravali su, zajedno sa saučesnicima, ukupno 101 žrtvu, uključujući 61 američkog zvaničnika, navodi se na sajtu ministarstva pravde SAD. 
Na teret im se stavlja da su žrtve izlagali policijskim intervencijama, što je praksa koja se zove "svoting" i izlagali ih lažnim bombaškim dojavama, navodi se u objavljenoj optužnici.
 
T.S. je trenutno u pritvoru, rekao je za AFP izvor blizak slučaju, ne iznoseći druge detalje.
Njihove mete, koje nisu identifikovane po imenu, bili su članovi američkog Kongresa, visoki zvaničnici federalnih agencija za sprovođenje zakona, državni zvaničnici, kao i, među 40 privatnih lica, predstavnici verskih institucija.
 
Čini se da kampanja nije sledila neku posebnu ideološku liniju.
 
"Nismo ni u jednom taboru", rekao je Tomas Sabo Nemanji Radovanoviću u decembru 2023. godine da bi mu objasnio potrebu da se "svating" usmeri na obe strane, navodi se u optužnici.
 
Američki mediji pominju da se radi o ličnostima uključenim u krivični postupak protiv bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa, poput sudije Tanje Čutkan i specijalnog tužioca Džeka Smita, ali pominju i istaknutu trampistkinju Merdžori Tejlor Grin.
Pozivi vlastima uključivali su lažne izveštaje o ubistvu ili pripremi samoubistva u kući žrtve, ili o uzimanju talaca, uključujući decu.
 
Pored emotivnih patnji koje su pretrpele žrtve, ove pretnje su izazvale saobraćajnu nesreću tokom jedne policijske intervencije, dovele su do ometanja verskih službi i zatvaranja ulica.
 
"Svating nije nevina šala, ona ugrožava stvarne ljude, rasipa dragocene policijske resurse i nanosi veliku emocionalnu traumu. Upotrebićemo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da pronađemo počinioce i pozovemo ih na odgovornost, gde god da se nalaze", saopštio je savezni tužilac Metju Grejvs.
 
"Svating" se kao izraz pojavljuje među ljubiteljima onlajn igara, a ime je dobio po jedinicama za hitne intervencije američke policije, tzv "SVAT timovima".
  • Лиманац

    30.08.2024 00:34
    Будући Председник Србије!
  • Mate

    28.08.2024 21:07
    Welcome to (NO)Serbia
    Kakav duo. Preteča i Drakula napravili šouprogram amerima. Kod nas su te pojave lažnih krivičnih dojava postale normalne, policija i nedužni građani izbezumljeni i to je ok jer oni imaju kontrolj pa niko ništa ne sme prijaviti. A pojedinci koji se usude da prijave, dobiju gratis još jedno 2-3 dojave i nikom ništa. U najboljem mogućem scenariju dođete konačno do suda i onda se pojavi advokat u crnom i možete kući spuštene glave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Pao sneg na planinama u BiH

Na Bjelašnici i Jahorini, olimpijskim planinama oko Sarajeva, kao i na planini Vlašić, u opštini Travnik, pao je sneg.

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).