Đurić: Poboljšavamo odnose sa SAD, resetujemo ih sa Izraelom

Ministar inostranih poslova Marko Đurić izjavio je da Srbija vodi nezavisnu spoljnu politiku, ceneći svoje odnose sa međunarodnim partnerima, uključujući i SAD i Izrael.
Đurić: Poboljšavamo odnose sa SAD, resetujemo ih sa Izraelom
Foto: Medija centar Beograd (mc.rs)

"Posle decenija u kojima je naš bilateralni odnos bio pomalo zapostavljen, predsednik Vučić je prvi prepoznao potencijal i iskoristio politički autoritet koji je stekao u Srbiji i na međunarodnoj sceni da pokrene proces rešavanja najtežih pitanja u odnosima između SAD i Srbije godinama unazad, što je rezultiralo proširenjem naše saradnje u brojnim segmentima", naveo je Đurić u pisanom intervjuu za Džeruzalem post.

Đurić je istakao da snažni odnosi Srbije i SAD doprinose globalnom imidžu i stabilnosti Srbije.
 
"Politički i ekonomski jaka Srbija (takođe) znači stabilan region Zapadnog Balkana", ukazao je Đurić.
Paralelno sa poboljšanjem odnosa sa SAD, Srbija nastoji da resetuje i odnose za Izraelom, koji su dostigli nizak nivo kada je Izrael priznao nezavisnost tzv. Kosova 2020. godine, navodi Džeruzalem post.
 
Kada je reč o tome šta Srbija želi da dobije od unapređenja odnosa sa Izraelom, Đurić je istakao mogućnost proširenja ekonomske saradnje dve zemlje u oblastima kao što su tehnologija i inovacije, poljoprivreda i farmaceutska industrija.
 
"Srbija takođe želi da omogući veća putovanja između Srbije i Izraela kako bi podstakla turizam i međuljudske kontakte", istakao je Đurić.
Na diplomatskom planu, Đurić je jasno stavio do znanja da Srbija želi da nastavi da unapređuje odnose sa Izraelom uprkos razlikama u stavovima u vezi sa statusom Kosova i Metohije.
 
Đurić je rekao da se Beograd nada da će Izrael podržati napore da se zaštite prava Srba na KiM u multilateralnim forumima.
 
Prema njegovim rečima, nema sumnje da snažne veze Srbije sa SAD pozitivno utiču na odnose Beograda sa Izraelom koji su ukorenjeni u dugoj istoriji bilateralne saradnje i međusobnog poštovanja.
  • Andrija Šrek

    18.08.2024 17:06
    ???
    "Ministar inostranih poslova Marko Đurić" ????
    Kako vam to zvuči?
  • zztop

    18.08.2024 09:23
    Đuriću šta ono beše vučić potpisao trampu sedeći na maloj stolici sa strane , jeste li premestili ambasadu u jeruzalem il se čeka, izraelci presrećni što podržavate palestince ...
  • D

    18.08.2024 08:04
    D
    Sada smo u dobrim odnosima kada je od Srbije ostao BG i NS.Sve ste prodali za jos malo vlasti! A ovaj lik nema blage veze sa nicim!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija