Izborna komisija Poljske kaznila bivšu vladajuću stranku zbog zloupotrebe

Državna izborna komisija Poljske saopštila je danas da je bivša vladajuća, desno-konzervativna stranka Pravo i pravda prekršila pravila finansiranja kampanje na parlamentarnim izborima 2023. godine.
Izborna komisija Poljske kaznila bivšu vladajuću stranku zbog zloupotrebe
Foto: Pixabay
Komisija joj je naložila da u državnu kasu vrati od 3,6 miliona zlota (930.000 dolara) i sasekla joj subvencije u narednim godinama.
 
To će Pravu i pravdi, sada najvećoj opozicionoj stranci, smanjiti resurse za učešće na izborima za predsednika države zakazanim za sledeću godinu. Na ovoj funkciji je Andžej Duda, pripadnik bivše vlasti.
Komisija je utvrdila da je stranka koju vodi Jaroslav Kačinjski, a koja je na vlasti bila osam godina i za to vreme unazadila odnose Poljske sa Evropskom unijom, na nezakonit način uzela 3,6 miliona zlota iz državne kase.   
 
Pravo i pravda neće moći ni da računa sa državnim subvencijama koje na godišnjem nivou iznose oko 10 miliona zlota (2,5 miliona dolara) godišnje.
Na ovu odluku moguće je uložiti žalbu Vrhovnom sudu Poljske u kojem bivša vlast i dalje ima izvesnu dozu podrške.
 
Jaroslav Kačinjski je pre saopštavanja odluke rekao da bi ona, ako bi Pravo i pravda bila označena odgovornom, odražavala političku osvetu sadašnje nad bivšom vlašću, i da bi to bio kraj demokratije u Poljskoj.
 
Prema njegovoj oceni, Državna izborna komisija radi pod pritiskom sadašnjeg, centrističkog premijera Donalda Tuska koji se zalaže za što bolje veze Poljske, članice Evropske unije, sa Briselom.
 
Bivša vlast je pod svoju kontrolu stavila sudstvo i javne medije, što je zahladilo njene odnose sa Unijom.
 
Udar stranke Pravo i pravda na reproduktivna prava žena izveo je stotine hiljada ljudi na ulice, a protesti se nisu stišavali mesecima.
  • Branko

    29.08.2024 22:14
    Sudovi i sudstvo su se pokazali kao veoma pogodan i ucinkovit instrumenat u borbi protiv politickih protivnika i koriste se sve vise, sirom sveta, na svim meridianima. Nema tu nista novo, jos od vremena kardinala Riseljea, osim sto se to najvise radi upravo tamo i od strane onih koji su se najvise busali u prsa i velicali svoje nezavisno sudstvo. E, sada su bas oni na najboljem putu da se izjednace sa Staljinovim sudstvom i sudijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).