Osam godina zatvora izdavaču novina zbog pisanja o napadima na civile u Ukrajini

Sud u Sibiru osudio je danas izdavača jednih ruskih novina na osam godina zatvora jer je njegov list pisao o ruskim napadima na civile u Ukrajini, javili su mediji i aktivisti za ljudska prava.
Osam godina zatvora izdavaču novina zbog pisanja o napadima na civile u Ukrajini
Foto: Pixabay

Sud u gradu Gorno-Altajsku je Sergeja Mihajlova, novinara u sibirskom regionu Altaja i izdavača lokalnog lista "Listok", osudio zbog "širenja lažnih informacija" o ruskoj vojsci.

Mihajlov je uhapšen u aprilu 2022. godine zbog objava na profilima "Listoka" na društvenim mrežama i napisa na sajtu lista o ruskim napadima na civile u Ukrajini.

Ruska nezavisna novinska kuća Meduza je prenela da je Mihailov u završnoj reči na sudu rekao da je "svrha publikacije otkrivanje istine o ratu i zaštita sunarodnika od sofisticiranih laži ruske državne propagande".
 
Po zakonu, donetom kada je u februaru 2022. godine Moskva počela invaziju na Ukrajinu, kritikovanje rata je krivično delo.
 
Po ruskoj grupi OVD za ljudska prava koja prati politička hapšenja, više od 1.000 ljudi je od februara 2022. godine krivično gonjeno zbog antiratnih stavova.
  • Sergej

    30.08.2024 20:07
    Ej Putine, gde će ti duša?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Pao sneg na planinama u BiH

Na Bjelašnici i Jahorini, olimpijskim planinama oko Sarajeva, kao i na planini Vlašić, u opštini Travnik, pao je sneg.

Zemljotres pogodio Tursku

Zemljotres jačine 4,1 stepen Rihterove skale pogodio je istočnu Tursku, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).