Savet bezbednosti UN osudio talibane zbog ugnjetavanja žena, Rusija, Kina i Alžir uzdržani

Dvanaest od petnaest članica Saveta bezbednosti UN osudilo je nastavak "ugnjetavanja" žena u Avganistanu.
Savet bezbednosti UN osudio talibane zbog ugnjetavanja žena, Rusija, Kina i Alžir uzdržani
Foto: Pixabay
Izrazili su zabrinutost zbog novog zakona o moralu koji, kako navode, podriva izglede za "reintegraciju" ove zemlje u međunarodnu zajednicu.
 
U zajedničkoj izjavi, Ekvador, Francuska, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Južna Koreja, Sijera Leone, Slovenija, Švajcarska, Velika Britanija i SAD "izražavaju svoju duboku zabrinutost u vezi sa takozvanim 'moralnim zakonom' koji su objavili talibani".
Rusija, Kina i Alžir uzdržali su se pri izjašnjavanju o deklaraciji.
 
"Želimo da naglasimo da talibanske akcije ove vrste jednostavno potkopavaju napore međunarodne zajednice da se uključi u dijalog sa talibanima (...), da se postigne mir i kod kuće i sa susedima, i da se zemlja u potpunosti reintegriše u međunarodnu zajednicu", piše u deklaraciji koju je novinarima pročitao japanski ambasador Jamazaki Kazujuki.
Najoštrije osuđujemo nastavak sistematske rodno zasnovane diskriminacije i ugnjetavanja žena i devojaka koje sprovode talibani, dodao je on.
 
Nedavno usvojeni zakon talibanske vlade za "promovisanje vrline i sprečavanje poroka" reguliše mnoge aspekte života Avganistanaca u skladu sa šerijatskim zakonom.
 
Zakon, koji je izazvao veliku zabrinutost kod mnogih Avganistanaca i branilaca ljudskih prava, zabranjuje ženama da se njihov glas čuje izvan njihovih domova i zahteva od njih da pokriju celo telo i lice ako moraju da izađu "iz nužde".
  • Realista

    07.09.2024 10:40
    UN-eeded
    ... i ja sam osudio prašinu na Marsu jer je crvenkaste boje. Smatram da sam učinio sve što je u mojoj moći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet