Sutra počinje Generalna debata u UN, Vučić 14. govornik: "Govori da ne budu duži od 15 minuta"

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku sutra počinje šestodnevna Generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine UN u kojoj će učestvovati više od 130 šefova država ili vlada.
Sutra počinje Generalna debata u UN, Vučić 14. govornik: "Govori da ne budu duži od 15 minuta"
Foto: Beta/AP
Generalnu debatu otvara generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a potom se, po ustaljenom redosledu, prvi obraća Brazil a druge Sjedinjene Američke Države.
 
Na listi govornika ovogodišnje generalne debate prvi je predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva a drugi predsednik SAD Džozef Bajden. Treći govori predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 14. je na listi govornika prvog dana debate koja počinje u 15 časova po srednjeevropskom vremenu. 
 
Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru.
 
Ovogodišnja najavljena tema je zajedničko delovanje za unapređenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije, ali svaki govornik može izneti temu koju smatra posebno važnom.
Među temama ovogodišnje debate svakako će se naći rat u Gazi koji je od prošlog oktobra odneo na desetine hiljada života. I izraelski premijer Benjamin Netanjahu i palestinski predsednik Mahmud Abas treba da govore u četvrtak, 26. septembra.
 
Mnogi svetski lideri govoriće i o Ukrajini i pozivati Rusiju da okonča rat. Obraćanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog najavljeno je za sredu, 25. septembar, dok će stavove Rusije izneti šef diplomtije Sergej Labrov u subotu, 28. septembra.
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin poslednji put je bio na zasedanju Generalne skupštine UN 2015, a poslednji put se obratio, preko video linka 2020, tokom pandemije kovida19.
 
Za lidere malih ostrvskih zemalja i drugih koje su pogođene klimatskim promenama tema će biti i borba protiv globalnog zagrevanje. 
 
Afričke zemlje ali i "veliki igrači" poput Brazila, Nemačke, Indije i Japana verovatno će se zalagati za reformu Saveta bezbednosti UN koja bi mogla dovesti do povećanja broja članica sa pravom veta, kako bi se sprečile blokade u delovanju tog tela. Za to je, međutim, potrebna izmena Povelje UN odnosno saglasnost dve trećine članica uključujući i pet sa pravom veta. 
 
Lideri su zamoljeni da u generalnoj debati ne govore duže od 15 minuta. Kao jedno od najdužih obraćanja ostaće upamćen govor kubanskog lidera Fidela Kastra koji je 1960. godine govorio četiri i po sata.
Libijski vođa Moamer Gadafi je 2009. govorio oko sat i po.
 
Generalna debata traje do subote, 28. septembra a završava se u ponedeljak, 30. septembra.
 
U debati mogu da učestvuju 193 zemlje članice, kao i Sveta stolica, Palestina i EU kao posmatrači.
  • Lepo

    23.09.2024 14:33
    Nadam se da će ga gospođa Vjosa Osmani opet isponižavati pred svima.
    Napred Vjosa, Srbija navija za vas, uživasmo prošli put.
  • B

    23.09.2024 14:28
    B
    Nema tamo monologe i uzdisaja! Kazes sta su ti napisali i mesto!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tramp odbio još jednu debatu

Donald Tramp je na mitingu u Vilmingtonu u Severnoj Karolini odbio ideju još jedne predsedničke debate, rekavši da Kamala Haris želi revanš jer gubi.