Prevaranti koji su se predstavljali kao Bred Pit iznudili 325.000 evra od dve žene

U Španiji je uhapšeno pet osoba koje su iznudile 325.000 evra od dve žene, predstavljajući se kao poznati američki glumac Bred Pit.
Prevaranti koji su se predstavljali kao Bred Pit iznudili 325.000 evra od dve žene
Foto: Pixabay (ilustracija)
Tokom istrage ispostavilo se da su kriminalci kontaktirali svoje žrtve preko internet stranice za obožavatelje američkog glumca, zadobili njihovo poverenje i naveli ih da poveruju da su započeli romantičnu vezu sa Bredom Pitom, objavilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje na zvaničnom sajtu.
 
"Uspeli smo da pronađemo, blokiramo i vratimo 85 hiljada evra od ukupnog iznosa ukradenog novca od dve žrtve", navodi se u saopštenju španske Civilne garde.
Policija je izvršila pet pretresa kuća i zaplenila nekoliko mobilnih telefona, bankovnih kartica, pripejd telefonskih kartica, dva lična računara i dokumentaciju, uključujući rokovnik, koji je sadržao fraze koje su prevaranti koristili da obmanu svoje žrtve.
 
Operacija "Bralina" počela je u avgustu 2023,  kada je jedna žena prijavila da joj je ukradeno 175.000 evra. Kao rezultat istrage, agenti su otkrili da postoji još jedna žrtva u provinciji Biskaja koja je takođe prevarena istom metodom.
 
Sajber kriminalci su, da bi namamili žrtve, prethodno proučili njihove društvene mreže i uradili psihološki profil, čime su otkrili da su obe žene ranjive osobe, sa emocionalnim slabostima i u depresivnom stanju.
Lažni Bred Pit obećavao romantičnu vezu i zajedničku budućnost
 
Preko platformi za razmenu trenutnih poruka ubedili su žrtve da se zabavljaju sa samim Bredom Pitom, koji im je obećao romantičnu vezu i zajedničku budućnost.
 
Kada je stepen poverenja između prevaranata i žrtava bio na najvišoj tački, lažni glumac je predložio da sa njim ulažu u razne komercijalne projekte. Obe žrtve su izvršile brojne transfere novca dok nisu otkrile da su prevarene i prijavile slučaj policiji. 
Akcija je sprovedena je u provincijama Almerija, Malaga, Baskija, Barselona, Granada, Madrid, Uelva i Sevilja.
 
Civilna garda je otkrila da su sajber kriminalci stvorili mrežu bankovnih računa registrovanih sa falsifikovanom dokumentacijom ljudi afričkih nacionalnosti kao što su Nigerija, Gana, Senegal i Sijera Leone na koje je primljen novac stečen prevarom. 
Tokom istrage, istražitelji su otkrili i da je sin žrtve iz Granade napravio tri lažne prijave sa bankovnom karticom svoje majke i od nje ukrao 17.000 evra, zbog čega je uhapšen. 
Policija isključuje da sin ima bilo kakve veze sa razbijenom kriminalnom organizacijom.
 
Organizacija je optužena za krivična dela prevara, pranje novca, falsifikovanje dokumenata i članstvo u kriminalnoj grupi.
  • Jel

    23.09.2024 22:46
    Jel
    ovo realno da poverujes u ovakve lazi? Trebali su vise da im drpe para jer budala ima i to budalcina na m2!
  • S oproštenjem

    23.09.2024 22:43
    Neverovatno
    Koliko lud treba da budeš da misliš da Bred Pit traži pare od tebe?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet